Οι δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα επενδυτικό μπουμ 100 δισ. σε βάθος 5ετίας (;) μέσω της μείωσης της φορολογίας και ιδιαίτερα των συντελεστών που αφορούν τις επιχειρήσεις (από το 29% στο...
20% εντός διετίας) και τα μερίσματα (από 15% σε 5%) είναι πάρα πολύ ωραίες για να είναι και βάσιμα υλοποιήσιμες.
Και ποιος δεν θέλει σήμερα να δει τη φορολογία του να μειώνεται και να γίνονται μαζικά επενδύσεις που να δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης;
Δεν πρόκειται, ωστόσο, για κάποια καινοτόμο λύση ή μαγική συνταγή που μόλις ανακαλύφθηκε για να πέσει καταλυτικά στο πεδίο μάχης της ελληνικής οικονομίας.
Αντιθέτως, έχει μακρά προϊστορία που ξεκινά με τα ριγκανόμικς από τη δεκαετία του ’80 και την καμπύλη του Αμερικανού οικονομολόγου Λάφερ σύμφωνα με την οποία η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων τις παρακινεί σε ανάληψη επενδύσεων που αυξάνουν την οικονομική δραστηριότητα κι αποφέρουν περισσότερα έσοδα απ’ αυτά που χάνονται με τη μείωση του συντελεστή.
Μια πολύ ωραία θεωρία που δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, από την πραγματικότητα, καθώς παρά την υιοθέτησή της από την οικονομική πολιτική στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης σταθερά υποχωρούν τα τελευταία 30 χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για επενδυτική άπνοια ή στασιμότητα παγκοσμίως.
Ας δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης τους ισχυρισμούς του προέδρου της Ν.Δ. πως η σχεδιαζόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων δεν στηρίζεται ούτε σε περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους (αλλά στον εξορθολογισμό του) ούτε σε αύξηση της φορολογίας των φτωχότερων τάξεων (αλλά στην ανακούφισή τους).
Πόσο αποτελεσματική αναπτυξιακά μπορεί να αποδειχθεί αυτή η πολιτική;
Την απάντηση μας δίδει η πρόσφατη περίοδος της κρίσης 2009-2015 στην Ε.Ε. όπου εφαρμόστηκε κατά κόρον η μείωση αυτή των συντελεστών με μηδαμινά αποτελέσματα. Ετσι, για παράδειγμα, η Φινλανδία μείωσε τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από 26% σε 20%, όμως οι επενδύσεις ως ποσοστό στο ΑΕΠ μειώθηκαν από 23% σε 20%.
Η Πορτογαλία τον μείωσε από 25% σε 21%, αλλά οι επενδύσεις της μειώθηκαν αντίστοιχα από 21% σε 15% του ΑΕΠ. Παρομοίως η Σλοβενία τον μείωσε από 21% σε 17%, αλλά οι επενδύσεις της υποχώρησαν από 24% σε 19%. Τέλος, η Ισπανία τον μείωσε από 30% σε 25% με τις επενδύσεις της να υποχωρούν από 24% σε 19,5%.
Υπήρξαν ακόμη τρεις χώρες (Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία) με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 16-20% οι οποίες τους διατήρησαν σταθερά χαμηλά για όλη την περίοδο της κρίσης, χωρίς εν τούτοις να αποφύγουν μια κάμψη στον λόγο επενδύσεων/ΑΕΠ.
Αντίθετα, οι πλέον αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία) παρότι διατήρησαν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου δεν αντιμετώπισαν κάμψη αλλά μικρή άνοδο των επενδύσεών τους ως προς το ΑΕΠ (στοιχεία KPMG για φορολογικούς συντελεστές και Eurostat για επενδύσεις).
Από τα παραπάνω συνάγεται πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να προσελκύσει τα 100 δισ. που χρειάζεται η οικονομία για να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα ανάπτυξής της.
Επιπλέον, συμβάλλει σε μια ανταγωνιστική κούρσα προς τα κάτω των ευρωπαϊκών οικονομιών που μόνους ωφελημένους έχει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφού η μείωση των συντελεστών από μια χώρα θα προκαλεί ανάλογη μείωση από τις άλλες για να διατηρήσουν το φορολογικό πλεονέκτημα αναπληρώνοντας τα χαμένα έσοδα με νέους φόρους στον εργαζόμενο πληθυσμό.
Υπάρχουν, όμως, και δύο πρόσθετες αντιφάσεις στις δεσμεύσεις του προέδρου της Ν.Δ. Πρώτο, η μείωση των συντελεστών στα μερίσματα κατά 10 μάλιστα μονάδες είναι αντιαναπτυξιακή γιατί παρακινεί τους επιχειρηματίες να βγάζουν τα κέρδη τους από την επιχείρηση και να μην τα επενδύουν.
Δεύτερο, είναι απορίας άξια η εκτίμηση της Ν.Δ. πως υπάρχουν 25 δισ. έτοιμα να επενδυθούν στον τουριστικό τομέα της χώρας!
Αρκεί κανείς να διαβάσει το τελευταίο δελτίο του ΣΕΒ για να διαπιστώσει πως ο κλάδος βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα απόδοσης χάρη και στη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία, επίπεδα που είναι αμφίβολο αν μπορούν να διατηρηθούν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου