9.8.16

Φοροφυγάδες και εκτός capital controls. Αμ POS!...


Δούρειος ίππος φοροδιαφυγής, αλλά και παράκαμψης των capital controls για επιτήδειους επιχειρηματίες αποδεικνύονται τα πολυδιαφημιζόμενα για την αποτελεσματικότητά τους αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, γνωστά ως POS.

Ορατός είναι ο κίνδυνος...
η χθεσινή αποκάλυψη κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Η διαβλητότητα του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο αδιαμφισβήτητα δύναται να φέρει θετικά αποτελέσματα, οι δυσκολίες αυτόματων ελέγχων, σε συνδυασμό με την έλλειψη θεσμικής θωράκισης προκαλούν πρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που αναμένεται το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Εως χθες, ο πλέον γνωστός τρόπος με τον οποίο καταγράφονταν φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω POS ήταν τα συγκεκριμένα μηχανήματα να μη συνδέονται με κάποια ταμειακή μηχανή, ανεξάρτητα αν κοβόταν μια τυπική απόδειξη.

«Δυστυχώς υπάρχει κενό νόμου και το POS μπορεί να δουλέψει χωρίς την ταμειακή μηχανή. Δεν γίνεται το ίδιο όπως γίνεται στις αντλίες στα βενζινάδικα. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι αποδείξεις είναι χωρίς παραστατικά όπως ορίζει ο νόμος», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Το «κόλπο», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος, στηριζόταν στο γεγονός ότι τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) διακινούνταν από εταιρεία του εξωτερικού και οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν στη Μάλτα, παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δηλαδή, ακόμα και αν ο καταναλωτής που πλήρωνε με την κάρτα του λάμβανε απόδειξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούσαν να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ, ενώ τον εισέπρατταν, και ταυτόχρονα να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Με το που γινόταν η πληρωμή, τα χρήματα μεταφέρονταν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το ίχνος της κίνησης και κατά συνέπεια αυτό δημιουργούσε αδυναμία ελέγχου από τις ελεγκτικές αρχές.

Η κομπίνα

Τα ασύρματα-φορητά αυτά POS δέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες Visa και Visa Electron, Mastercard, Maestro, VPay και JCB τεχνολογίας μαγνητοταινίας, chip’n’pin και ανέπαφων συναλλαγών.

Συνοδεύονται από μια χρεωστική επαγγελματική κάρτα τύπου Mastercard, η οποία συνδέεται με έναν λογαριασμό σε ευρώ.

Ο λογαριασμός όψεως ανοίγεται στο όνομα της επιχείρησης, διαθέτει μοναδικό IBAN και βρίσκεται σε τράπεζα με έδρα εκτός Ελλάδος.

Με το που γίνεται η πληρωμή του πελάτη μέσω του POS, τα χρήματα μεταφέρονται στον λογαριασμό της επιχείρησης στο εξωτερικό.

Ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή αλλού.

Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από τον λογαριασμό του σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως, όπως και να αποδέχεται εμβάσματα στον λογαριασμό του από τρίτους ή να ανοίξει λογαριασμό με IBAN και σε άλλα νομίσματα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: