Ο μήνας Αύγουστος επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πολιτικά απρόβλεπτος και εγκυμονεί από εκρηκτικές εκπλήξεις έως απρόσμενες ανατροπές.
Πέρυσι, παραμονή της Παναγίας, ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο και...
η διαφοροποίηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη δρομολόγησε τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Φέτος μπορεί να μην είναι τόσο διακριτά και πομπώδη τα πολιτικά παίγνια, ωστόσο στα πολιτικά παρασκήνια οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καταστρώνουν σχέδια και αναλύουν όλα τα πιθανά σενάρια για το, ούτως ή άλλως, θερμό και ανατρεπτικό φθινόπωρο που αναμένουν…
Προσώρας, οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν πως «η θητεία της παρούσης κυβέρνησης λήγει το 2019», «δεν θα εφαρμοστεί ο κόφτης», «δεν θα ληφθούν άλλα επώδυνα μέτρα», «η οικονομία ανακάμπτει», «θα υπάρξει ρύθμιση χρέους» και με κάθε ευκαιρία σαφώς μας επαναλαμβάνουν πως όλα βαίνουν καλώς!
Πέραν, όμως, των όποιων κυβερνητικών διαβεβαιώσεων, οι πάντες γνωρίζουν ότι όλα εξαρτώνται από τα εξής:
– Τη δεύτερη αξιολόγηση και την εμμονή ή μη των εταίρων και δανειστών για πιστή και επακριβή υλοποίηση των συμφωνηθέντων…
– Τη διεθνή πολιτική – οικονομική συγκυρία, η οποία θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τη στάση Βρυξελλών και Βερολίνου προς την Αθήνα.
– Την ευρωπαϊκή συνοχή στην επιβαλλόμενη από το Βερολίνο οικονομική πολιτική, η οποία θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για συνταγματικές αλλαγές στην Ιταλία, από τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, τη χροιά της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί στην Ισπανία και, φυσικά, τον απροσδιόριστο παράγοντα της νέας πολιτικής κατάστασης που δημιουργείται στην Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις γεωπολιτικές σχέσεις με Ρωσία και Μέση Ανατολή, την προσφυγική κρίση, τις ΝΑΤΟϊκές ισορροπίες, καθώς και μια σειρά άλλων συσχετισμών…
– Την πορεία των δημοσίων εσόδων στην Ελλάδα, η οποία βαίνει μειούμενη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, που αναμφίβολα μπορεί να επηρεάσει την πολιτική ευστάθεια της κυβέρνησης ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Σενάριο εκλογών στο τραπέζι
Όλων τούτων δοθέντων, οι όποιες διαβεβαιώσεις των επιτελών του Μαξίμου περί αποκλεισμού των πρόωρων εκλογών, έστω και ως απλό σενάριο, πέφτουν στο κενό. Είναι κοινός τόπος πως υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών στο Μαξίμου για ρήξη με την τρόικα, με αφορμή τα εργασιακά, και με δεύτερο στόχο το να «καεί» το μπόνους των 50 εδρών σε δίδυμες εκλογές, όπως τον Μάιο – Ιούνιο του 2012, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για κάλπες με Απλή Αναλογική. Οι εισηγητές του εν λόγω σεναρίου διαμηνύουν στον πρωθυπουργό ότι θα ανακοπεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των σκληρών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πολιτικό σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» και σε μια επόμενη φάση θα υπάρξει και η περισπούδαστη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει ποτέ», επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Υπογράψαμε το μνημόνιο για να ελαφρυνθεί το χρέος. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε αύξηση του ορίου των απολύσεων και σε κάθε περίπτωση όχι χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα», ξεκαθαρίζει.
Οι μέχρι τούδε διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Οι υποστηρικτές της ιδέας για πρόωρες εκλογές πιστεύουν ότι, αν γίνουν σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διπλάσιο ποσοστό από την πιθανή συμμαχία ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, ενώ θα μπει στη Βουλή και η Ένωση Κεντρώων. Έτσι, «ή θα τους κάνουμε σάντουιτς ή θα μπουν στην κυβέρνηση και θα μοιραστούν τη φθορά με τη Νέα Δημοκρατία, οπότε ΣΥΡΙΖΑ και Ένωση Κεντρώων θα συνεργαστούν στην αντιπολίτευση και στην οικοδόμηση της νέας Σοσιαλδημοκρατίας».
Για παν ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει σε κατάσταση εγρήγορσης ολόκληρη την κυβέρνηση, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ήδη έχει παραγγείλει στους υπουργούς του εισηγήσεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ και τη δεύτερη αξιολόγηση και συγχρόνως έχει ζητήσει φακέλους για την υποστήριξη των τριών πυλώνων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού.
Πάντως, τα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση την οποία θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.ά. Πρόκειται για τα στελέχη που ανησυχούν εξίσου για το σήμερα αλλά και για το αύριο της Κουμουνδούρου.
Από την άλλη πλευρά, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφωνας Αλεξιάδης συνθέτουν μια άλλη ομάδα, που μέχρι την τελευταία ώρα θα εργάζεται και θα ποντάρει στη μεγάλη ανατροπή: τη ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την απαλλαγή των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Γνωρίζουν ότι έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνούνται.
ΗΠΑ: Ο σύμμαχος
Η κυβέρνηση έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο: τις ΗΠΑ. Η πολιτική της Ουάσινγκτον, για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους, κάνει ένα μεγάλο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα.
Εμμέσως πλην σαφώς, πιέζει μια πραγματικά αλαφιασμένη από τα δικά της λάθη και παγιδευμένη σε μια αδιέξοδη πολιτική οικονομικής λιτότητας που υπαγορεύεται από το Βερολίνο Ευρωπαϊκή Ένωση, να πει ΝΑΙ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μάλιστα πριν από την εκπνοή της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή πολύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Είναι πλέον σαφές πως, αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αδράξει την ευκαιρία και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες μέσα σε αυτό το πανηγυρικό για την απομείωση του χρέους κλίμα είναι πολύ πιθανόν και να κερδίσει. Δεν ήταν διόλου τυχαία η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα «λάθη του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ επανέρχεται στο προσκήνιο δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της απόδοσης των ομάδων του στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του πρώτου ελληνικού μνημονίου – αξιολόγηση, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ), το οποίο λειτουργεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ και αναφέρεται απευθείας στο ΔΣ του.
Οι Αμερικανοί, λόγω του Ερντογάν, θέλουν την άμεση οικονομική ανάνηψη της Ελλάδας και τον επανεξοπλισμό της, διότι νιώθουν ότι χάνουν τον βασικό τους «χωροφύλακα» στην περιοχή και δεν μπορούν, πλέον, να αναπτύξουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Οι Αμερικανοί –οι οποίοι, άλλωστε, βρίσκονται πίσω από το ΔΝΤ– θέλουν το άμεσο «κούρεμά» του ελληνικού χρέους έως τον Νοέμβριο, πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας Ομπάμα, όπως άλλωστε δήλωσε τρεις φορές μέσα σε μία ημέρα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου.
Επαφές με την πρεσβεία
Πολλοί από τους άριστα γνωρίζοντες τα υπόγεια ρεύματα συνεννοήσεων με τους επιτελείς της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα υποστηρίζουν πως σε αυτά τα πολιτικά σχέδια ενέχονται και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Αυτοί έχουν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο διά των θεσμικών τους οργάνων Μάρτιν Σουλτς και Τζιάνι Πιτέλα όσο και διά του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συνάξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκηνιακό ευρωπαϊκό και αμερικανικό παζάρι ερμηνεύουν έτσι την επιμονή των Γερμανών στην αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας – λόγω των σχέσεων που διατηρεί τόσο με τους Ευρωσοσιαλιστές όσο και με τον αμερικανικό παράγοντα. Στοιχηματίζουν, δε, πως η εν αποχωρήσει τελούσα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας θα έχει περίοπτη θέση στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό το κλίμα και τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν την άποψη πως ακόμα και οι δυσμενείς εξελίξεις στην Τουρκία εξυπηρετούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχει δώσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ την εντύπωση του «αξιόπιστου συνομιλητή», ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει η εδραία εντύπωση, στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ, πως «ακόμα δεν ελέγχει το κόμμα του».
Υπ’ ατμόν ο Σόιμπλε;
Αίσθηση προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο για ενδεχόμενη –αν όχι και ήδη αναμενόμενη– αποχώρηση του μέχρι τώρα παντοδύναμου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι σαφές ότι ο κ. Σόιμπλε είναι ο εμπνευστής της ακολουθούμενης πολιτικής της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μια παρέκκλιση από την εν λόγω πολιτική ύστερα από πίεση των Αμερικανών για απομείωση του ελληνικού χρέους ή για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας θα έθετε αυτόματα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών εκτός πεδιάς.
Ο 74χρονος πολιτικός ετοιμάζεται να παραδώσει τη «σκυτάλη» και να αποσυρθεί, όπως αναφέρει η γερμανική «Die Welt», το γρηγορότερο δυνατόν. Οι ενδείξεις που σημειώνει η εφημερίδα είναι πως οι στενοί συνεργάτες του –όπως οι Julian Würtenberger, Dominik Grobien αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Martin Jäger, όλοι τους σε θέσεις-κλειδιά για να εξυπηρετούν τον υπουργό– αλλάζουν πόστα.
Ο ρόλος των Καραμανλικών
Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2010 και η δίωξη για κακούργημα του πρώην δυνατού άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ δικαιώνουν τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι των αλχημειών του Γιώργου Παπανδρέου. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος από την αιδήμονα σιωπή που τήρησε επί του θέματος της κακουργηματικής δίωξης Γεωργίου η ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης.
Επικοινωνιακοί επιτελείς, όλων των κομμάτων, συγκλίνουν στην άποψη πως μια ενδεχόμενη καταδίκη του κ. Γεωργίου θα σήμαινε και πολιτική καταδίκη του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία με τη σειρά της θα δικαίωνε τον Κώστα Καραμανλή, που θα εμφανιζόταν απαλλαγμένος από την όποια μομφή για δική του ευθύνη στην υπαγωγή της χώρας στα σκληρά μνημόνια, «παρά τις αθρόες προσλήψεις και τους διορισμούς που εκτροχίασαν τους οικονομικούς Προϋπολογισμούς επί δικής του πρωθυπουργίας», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…
Πάντα τα ανωτέρω εκτεθέντα πολιτικά βολεύουν διπλά την παρούσα κυβέρνηση. Αφενός στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και αφετέρου για να έχει και την πολιτική στήριξη της πτέρυγας εκείνης της Νέας Δημοκρατίας –της Καραμανλικής– που αμοιβαία και ισόποσα βολεύεται από την πορεία των πολιτικών εξελίξεων...
paraskhnio.gr
Πέρυσι, παραμονή της Παναγίας, ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο και...
η διαφοροποίηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη δρομολόγησε τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Φέτος μπορεί να μην είναι τόσο διακριτά και πομπώδη τα πολιτικά παίγνια, ωστόσο στα πολιτικά παρασκήνια οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καταστρώνουν σχέδια και αναλύουν όλα τα πιθανά σενάρια για το, ούτως ή άλλως, θερμό και ανατρεπτικό φθινόπωρο που αναμένουν…
Προσώρας, οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν πως «η θητεία της παρούσης κυβέρνησης λήγει το 2019», «δεν θα εφαρμοστεί ο κόφτης», «δεν θα ληφθούν άλλα επώδυνα μέτρα», «η οικονομία ανακάμπτει», «θα υπάρξει ρύθμιση χρέους» και με κάθε ευκαιρία σαφώς μας επαναλαμβάνουν πως όλα βαίνουν καλώς!
Πέραν, όμως, των όποιων κυβερνητικών διαβεβαιώσεων, οι πάντες γνωρίζουν ότι όλα εξαρτώνται από τα εξής:
– Τη δεύτερη αξιολόγηση και την εμμονή ή μη των εταίρων και δανειστών για πιστή και επακριβή υλοποίηση των συμφωνηθέντων…
– Τη διεθνή πολιτική – οικονομική συγκυρία, η οποία θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τη στάση Βρυξελλών και Βερολίνου προς την Αθήνα.
– Την ευρωπαϊκή συνοχή στην επιβαλλόμενη από το Βερολίνο οικονομική πολιτική, η οποία θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για συνταγματικές αλλαγές στην Ιταλία, από τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, τη χροιά της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί στην Ισπανία και, φυσικά, τον απροσδιόριστο παράγοντα της νέας πολιτικής κατάστασης που δημιουργείται στην Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις γεωπολιτικές σχέσεις με Ρωσία και Μέση Ανατολή, την προσφυγική κρίση, τις ΝΑΤΟϊκές ισορροπίες, καθώς και μια σειρά άλλων συσχετισμών…
– Την πορεία των δημοσίων εσόδων στην Ελλάδα, η οποία βαίνει μειούμενη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, που αναμφίβολα μπορεί να επηρεάσει την πολιτική ευστάθεια της κυβέρνησης ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Σενάριο εκλογών στο τραπέζι
Όλων τούτων δοθέντων, οι όποιες διαβεβαιώσεις των επιτελών του Μαξίμου περί αποκλεισμού των πρόωρων εκλογών, έστω και ως απλό σενάριο, πέφτουν στο κενό. Είναι κοινός τόπος πως υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών στο Μαξίμου για ρήξη με την τρόικα, με αφορμή τα εργασιακά, και με δεύτερο στόχο το να «καεί» το μπόνους των 50 εδρών σε δίδυμες εκλογές, όπως τον Μάιο – Ιούνιο του 2012, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για κάλπες με Απλή Αναλογική. Οι εισηγητές του εν λόγω σεναρίου διαμηνύουν στον πρωθυπουργό ότι θα ανακοπεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των σκληρών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πολιτικό σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» και σε μια επόμενη φάση θα υπάρξει και η περισπούδαστη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει ποτέ», επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Υπογράψαμε το μνημόνιο για να ελαφρυνθεί το χρέος. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε αύξηση του ορίου των απολύσεων και σε κάθε περίπτωση όχι χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα», ξεκαθαρίζει.
Οι μέχρι τούδε διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Οι υποστηρικτές της ιδέας για πρόωρες εκλογές πιστεύουν ότι, αν γίνουν σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διπλάσιο ποσοστό από την πιθανή συμμαχία ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, ενώ θα μπει στη Βουλή και η Ένωση Κεντρώων. Έτσι, «ή θα τους κάνουμε σάντουιτς ή θα μπουν στην κυβέρνηση και θα μοιραστούν τη φθορά με τη Νέα Δημοκρατία, οπότε ΣΥΡΙΖΑ και Ένωση Κεντρώων θα συνεργαστούν στην αντιπολίτευση και στην οικοδόμηση της νέας Σοσιαλδημοκρατίας».
Για παν ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει σε κατάσταση εγρήγορσης ολόκληρη την κυβέρνηση, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ήδη έχει παραγγείλει στους υπουργούς του εισηγήσεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ και τη δεύτερη αξιολόγηση και συγχρόνως έχει ζητήσει φακέλους για την υποστήριξη των τριών πυλώνων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού.
Πάντως, τα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση την οποία θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.ά. Πρόκειται για τα στελέχη που ανησυχούν εξίσου για το σήμερα αλλά και για το αύριο της Κουμουνδούρου.
Από την άλλη πλευρά, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφωνας Αλεξιάδης συνθέτουν μια άλλη ομάδα, που μέχρι την τελευταία ώρα θα εργάζεται και θα ποντάρει στη μεγάλη ανατροπή: τη ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την απαλλαγή των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Γνωρίζουν ότι έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνούνται.
ΗΠΑ: Ο σύμμαχος
Η κυβέρνηση έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο: τις ΗΠΑ. Η πολιτική της Ουάσινγκτον, για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους, κάνει ένα μεγάλο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα.
Εμμέσως πλην σαφώς, πιέζει μια πραγματικά αλαφιασμένη από τα δικά της λάθη και παγιδευμένη σε μια αδιέξοδη πολιτική οικονομικής λιτότητας που υπαγορεύεται από το Βερολίνο Ευρωπαϊκή Ένωση, να πει ΝΑΙ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μάλιστα πριν από την εκπνοή της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή πολύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Είναι πλέον σαφές πως, αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αδράξει την ευκαιρία και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες μέσα σε αυτό το πανηγυρικό για την απομείωση του χρέους κλίμα είναι πολύ πιθανόν και να κερδίσει. Δεν ήταν διόλου τυχαία η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα «λάθη του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ επανέρχεται στο προσκήνιο δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της απόδοσης των ομάδων του στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του πρώτου ελληνικού μνημονίου – αξιολόγηση, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ), το οποίο λειτουργεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ και αναφέρεται απευθείας στο ΔΣ του.
Οι Αμερικανοί, λόγω του Ερντογάν, θέλουν την άμεση οικονομική ανάνηψη της Ελλάδας και τον επανεξοπλισμό της, διότι νιώθουν ότι χάνουν τον βασικό τους «χωροφύλακα» στην περιοχή και δεν μπορούν, πλέον, να αναπτύξουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Οι Αμερικανοί –οι οποίοι, άλλωστε, βρίσκονται πίσω από το ΔΝΤ– θέλουν το άμεσο «κούρεμά» του ελληνικού χρέους έως τον Νοέμβριο, πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας Ομπάμα, όπως άλλωστε δήλωσε τρεις φορές μέσα σε μία ημέρα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου.
Επαφές με την πρεσβεία
Πολλοί από τους άριστα γνωρίζοντες τα υπόγεια ρεύματα συνεννοήσεων με τους επιτελείς της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα υποστηρίζουν πως σε αυτά τα πολιτικά σχέδια ενέχονται και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Αυτοί έχουν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο διά των θεσμικών τους οργάνων Μάρτιν Σουλτς και Τζιάνι Πιτέλα όσο και διά του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συνάξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκηνιακό ευρωπαϊκό και αμερικανικό παζάρι ερμηνεύουν έτσι την επιμονή των Γερμανών στην αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας – λόγω των σχέσεων που διατηρεί τόσο με τους Ευρωσοσιαλιστές όσο και με τον αμερικανικό παράγοντα. Στοιχηματίζουν, δε, πως η εν αποχωρήσει τελούσα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας θα έχει περίοπτη θέση στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό το κλίμα και τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν την άποψη πως ακόμα και οι δυσμενείς εξελίξεις στην Τουρκία εξυπηρετούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχει δώσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ την εντύπωση του «αξιόπιστου συνομιλητή», ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει η εδραία εντύπωση, στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ, πως «ακόμα δεν ελέγχει το κόμμα του».
Υπ’ ατμόν ο Σόιμπλε;
Αίσθηση προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο για ενδεχόμενη –αν όχι και ήδη αναμενόμενη– αποχώρηση του μέχρι τώρα παντοδύναμου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι σαφές ότι ο κ. Σόιμπλε είναι ο εμπνευστής της ακολουθούμενης πολιτικής της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μια παρέκκλιση από την εν λόγω πολιτική ύστερα από πίεση των Αμερικανών για απομείωση του ελληνικού χρέους ή για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας θα έθετε αυτόματα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών εκτός πεδιάς.
Ο 74χρονος πολιτικός ετοιμάζεται να παραδώσει τη «σκυτάλη» και να αποσυρθεί, όπως αναφέρει η γερμανική «Die Welt», το γρηγορότερο δυνατόν. Οι ενδείξεις που σημειώνει η εφημερίδα είναι πως οι στενοί συνεργάτες του –όπως οι Julian Würtenberger, Dominik Grobien αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Martin Jäger, όλοι τους σε θέσεις-κλειδιά για να εξυπηρετούν τον υπουργό– αλλάζουν πόστα.
Ο ρόλος των Καραμανλικών
Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2010 και η δίωξη για κακούργημα του πρώην δυνατού άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ δικαιώνουν τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι των αλχημειών του Γιώργου Παπανδρέου. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος από την αιδήμονα σιωπή που τήρησε επί του θέματος της κακουργηματικής δίωξης Γεωργίου η ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης.
Επικοινωνιακοί επιτελείς, όλων των κομμάτων, συγκλίνουν στην άποψη πως μια ενδεχόμενη καταδίκη του κ. Γεωργίου θα σήμαινε και πολιτική καταδίκη του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία με τη σειρά της θα δικαίωνε τον Κώστα Καραμανλή, που θα εμφανιζόταν απαλλαγμένος από την όποια μομφή για δική του ευθύνη στην υπαγωγή της χώρας στα σκληρά μνημόνια, «παρά τις αθρόες προσλήψεις και τους διορισμούς που εκτροχίασαν τους οικονομικούς Προϋπολογισμούς επί δικής του πρωθυπουργίας», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…
Πάντα τα ανωτέρω εκτεθέντα πολιτικά βολεύουν διπλά την παρούσα κυβέρνηση. Αφενός στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και αφετέρου για να έχει και την πολιτική στήριξη της πτέρυγας εκείνης της Νέας Δημοκρατίας –της Καραμανλικής– που αμοιβαία και ισόποσα βολεύεται από την πορεία των πολιτικών εξελίξεων...
paraskhnio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου