12.8.16

Γεροβασίλη: Το έργο με τίτλο «αριστερή παρένθεση» έπαψε να πουλάει εισιτήρια...

ΓεροβασίληΣυνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

 Μετά τα τελευταία μέτρα στις συντάξεις και το φορολογικό επικρατεί ευλόγως κλίμα κατήφειας στην κοινωνία. Έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση κάποιο σχέδιο με...
αντισταθμιστικά μέτρα;


Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ξετυλίγεται ήδη από την ημέρα που ορκίστηκε. Όπως ακριβώς είχαμε περιγράψει και δεσμευτεί στις εκλογές του Σεπτέμβρη, προχωρήσαμε άμεσα με πολιτικές ανακούφισης των ασθενέστερων και αντισταθμιστικά, προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, μέτρα. Θυμίζω για παράδειγμα την επέκταση της κάρτας σίτισης, το κοινωνικό τιμολόγιο, τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και κυρίως τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Από εκεί και πέρα;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικαιροποίησε το πρόγραμμα αυτό στο περασμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Εκεί μάλιστα ανακοίνωσε μία δέσμη από κρατικές μέριμνες ειδικά για όσους έχασαν την παροχή του ΕΚΑΣ, οι οποίες είναι και δημοσιευμένες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επτά πυλώνες: υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία της εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας, στέγαση και παιδεία. Όλες εκείνες οι πρόνοιες, που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενισχύονται. Άλλες ξεκινούν την προσεχή περίοδο και θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Όπως π.χ. το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η ανασύσταση της πρωτοβάθμιας υγείας με τις τοπικές μονάδες της γειτονιάς, η επαναφορά της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αξιοποίηση αδιάθετης δημόσιας περιουσίας για στέγαση, ακόμη και η ίδρυση νέων ειδικών σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι οι μειώσεις κατά 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, για συνεπείς καταναλωτές, ισχύουν ήδη από 1ης Ιουλίου.

Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, και τον πόλεμο που δεχόμαστε, αυτή η κυβέρνηση θα δικαιώσει την επιλογή που έκαναν οι πολίτες.

Πώς θα «ισορροπήσει» η κυβέρνηση στο τεντωμένο σκοινί που κρατούν το ΔΝΤ από τη μία, που ζητά γενναία ελάφρυνση του χρέους, και ευρωπαίοι εταίροι από την άλλη, που θεωρούν βέλτιστη πρακτική την διατήρηση υψηλών στόχων στο πρωτογενές πλεόνασμα;

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη μπει σε τροχιά, έχοντας συμφωνηθεί μία δέσμη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Από την άλλη, διευρύνονται οι αντίθετες στη λιτότητα και το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο φωνές, εντός Ευρώπης. Και μετά την πολλοστή παραδοχή εσφαλμένων επιλογών από την πλευρά του ΔΝΤ, πιστεύουμε ότι οι συσχετισμοί θα βελτιώνονται σταδιακά στην επόμενη περίοδο. Σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή συσχετισμών προσβλέπαμε, την επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, και, όπως όλα δείχνουν, θα δικαιωθούμε.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία; Κυκλοφορούν σενάρια ότι ο πρωθυπουργός μπροστά στις απαιτήσεις του προγράμματος θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…

Σενάρια κυκλοφορούν από το πρώτο 24ωρο οπότε ανέλαβε καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση με εντολή του ελληνικού λαού. Το θεατρικό έργο με τίτλο «αριστερή παρένθεση» έχει παίξει σε τόσες εκδοχές, ώστε πλέον, δύο χρόνια μετά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε να πουλάει εισιτήρια. Η αλήθεια είναι απλή. Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως. Έτσι λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Παρατηρούμε ότι σε ζητήματα δικαιωμάτων, όπως εσχάτως η ανέγερση τεμένους, ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελλ. δεν συμβαδίζουν με αποτέλεσμα τα σχετικά νομοσχέδια να υπερψηφίζονται με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Δεν σας προβληματίζει αυτή η εύθραυστη ενδοκυβερνητική κατάσταση;

Οι όροι της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ είναι σαφείς και προγραμματικοί. Ουδέποτε, ωστόσο, ταυτιστήκαμε σε όλες τις παραμέτρους. Είμαστε διαφορετικά κόμματα και προερχόμαστε από άλλες ιδεολογικές μήτρες. Ωστόσο, η συνοχή της κυβέρνησης δεν βασίζεται απλά στο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και σε μία σειρά άλλων βασικών πολιτικών προταγμάτων, στα οποία συμπορευόμαστε. Όπως η πάταξη της διαφθοράς, το σπάσιμο των συμφερόντων και το ξερίζωμα της διαπλοκής που δηλητηριάζει για δεκαετίες την πολιτική ζωή της χώρας.

Έχουν διαρραγεί οριστικά οι σχέσεις σας με κόμματα του Κέντρου, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Ή υπάρχουν προϋποθέσεις ακόμα και για κυβερνητική συνεργασία μαζί τους;

Οποιοσδήποτε προσδιορίζεται ως Κεντρώος βλέπει το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Κάτι που δεν ισχύει σήμερα ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για το Ποτάμι. Δύο κόμματα χωρίς σαφή προσανατολισμό και με μία εικόνα συχνά αντίθετη με την ευρωομάδα στην οποία ανήκουν. Οι αλλοπρόσαλλες επιλογές τους και οι αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες στο εσωτερικό τους, δεν επιτρέπουν την διαμόρφωση αξιόπιστου πολιτικού λόγου. Συχνά δε, επιλέγουν να γίνονται ουρά της πιο συντηρητικής και παλαιοκομματικής Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, έως ότου αποκτήσουν διακριτή πολιτική ταυτότητα και αξιοπιστία, κάθε συζήτηση θα είναι προβληματική.

Η Ένωση Κεντρώων αποτελεί εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ; Βλέπουμε ότι ο Βασίλης Λεβέντης ρίχνει γέφυρες προς την κυβέρνηση…

Ο κ. Λεβέντης δηλώνει ότι επιθυμεί, και είναι σταθερός σε αυτό, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Κάτι που επίσης θα παραμείνει ως σενάριο. Από εκεί και πέρα, πράγματι σε επιμέρους θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, οι τηλεοπτικές άδειες και στα θεσμικά, η Ε.Κ. συγκλίνει με την πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα όπου μας χωρίζει άβυσσος.

Η ΝΔ εσχάτως εξαπολύει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας, με αφορμή διαφόρων μορφών επεισόδια αλλα και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν βάση αυτές οι κατηγορίες;

Το πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά του κ. Μητσοτάκη είναι πιο εμφανές από ποτέ. Προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις για την εργασία, την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και την προσήλωσή τους στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή. Πόνταραν λοιπόν στην αποτυχία τόσο του κυβερνητικού προγράμματος, όσο και των διαπραγματεύσεων. Έχασαν και στα δύο. Πέρασαν στη συνέχεια από μία περίοδο απαίτησης να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αφού και αυτή η επιλογή αποδείχτηκε ατελέσφορη, η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στις παλιές δοκιμασμένες συνταγές, «νόμου και τάξης». Δηλαδή, στο πιο συντηρητικό και σκληρά δεξιό προφίλ. Δοκιμασμένο -και αποτυχημένο- ήδη από τη διακυβέρνηση Σαμαρά. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει καταντήσει ένα γερασμένο, οικονομικά χρεωκοπημένο και ιδεολογικά ηττημένο κόμμα. Όσο περισσότερες οι αντιπολιτευτικές κορώνες της και η επίδειξη δεξιού λαϊκισμού, τόσο μεγαλύτερη η αφωνία της στα ουσιώδη της πολιτικής και το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα όμως κατηγορείται η κυβέρνηση και για δημιουργία κλίματος αυταρχισμού, ιδιαίτερα με αφορμή την προκήρυξη των αδειών για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες…

Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Για πρώτη φορά ακολουθείται μία τόσο διαφανής διαδικασία αδειοδότησης. Για πρώτη φορά καλούνται οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού. Όλα αυτά προκαλούν πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς συνεχίζει να συντηρείται από τις σχέσεις της με ένα δαιδαλώδες σύστημα διαπλοκής, το οποίο σπάει αυτή η κυβέρνηση. Κι αυτό ακριβώς την ενοχλεί. Τα περί «αυταρχισμού» μόνο θυμηδία προκαλούν, όταν εκστομίζονται από ανθρώπους που έβαλαν λουκέτο -κυριολεκτικά- στη δημόσια τηλεόραση, χωρίς να κρύβουν ότι το έκαναν επειδή ήταν «υπερβολικά πλουραλιστική» για τα γούστα τους.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί στοίχημα για κάθε κυβέρνηση. Να αναμένουμε εξελίξεις ή ανακοινώσεις στον τομέα αυτό;

Οι εξελίξεις ήδη συμβαίνουν, είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Από τα μεγάλα ζητήματα του αδήλωτου χρήματος με τις διάφορες «λίστας Λαγκαρντ», ως και την τήρηση της φορολογικής νομιμότητας στις καθημερινές συναλλαγές. Θυμίζω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη φορολογία, αλλά και με τα λογής  λαθρεμπόρια με τεράστιους τζίρους. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε στην Κρήτη, όπου σε μία και μόνη περίπτωση παραγωγού αλκοολούχων ποτών οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς, υφίσταται εκτεταμένη παραβατικότητα. Είναι τιτάνιο το έργο των αρχών και προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Γι’ αυτό και θα στηριχθούν με όλες μας τις δυνάμεις.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ της τουρκικής ηγεσίας και των Βρυξελλών. Ανησυχείτε μήπως αυτή η διένεξη οδηγήσει σε νέα αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά παράλια;

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αναμενόμενα προκάλεσε εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, όσο και στις διεθνείς της σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά. Η ελληνική πολιτεία τηρεί τα συμφωνηθέντα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και πιθανά απρόοπτα. Αν και, όσο περνούν οι εβδομάδες και εκτονώνεται η κατάσταση, δεν φαίνεται αλλαγή των δεδομένων...

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: