22.8.16

Αποκαλυπτήρια Σύριζα για τις τηλεοπτικές άδειες...

tileoptikes_adeiesΟρθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη τηλεοπτική άδεια ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, πριν ακόμη διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τις τέσσερις συχνότητες. Υπογράμμισε δε ότι αυτό θα γίνει αν...
προκύψει πραγματική ανάγκη για την Ενημέρωση.


Και εδώ ανακύπτει το πρώτο ερώτημα: Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τονίσει ότι ο αριθμός «4» των αδειών καθορίστηκε με βάση τις αντοχές της τηλεοπτικής αγοράς; Δεν μίλησε μόνο οικονομικά (και μπακάλιστικα, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι), λέγοντας «200 εκατομ είναι η διαφημιστική πίτα, 50 εκατ το κόστος λειτουργίας για κάθε κανάλι, συνεπώς χωράνε μόνο τέσσερα, ώστε να μην αρχίσει πάλι ο δανεισμός από τις τράπεζες και επαναληφθεί η διαπλεκόμενη ιστορία»; Έχει φροντίσει να προσθέσει, μάλιστα, ότι αν αυξηθεί η διαφημιστική δαπάνη, τότε θα μπορούσε να δοθεί και πέμπτη άδεια. Έχει περιγράψει αποκλειστικά με οικονομικούς όρους το όλο θέμα, λοιπόν.

Είναι σαφές ότι ο Σκουρλέτης ανατρέπει πλήρως την πρωθυπουργική λογική, θέτοντας ως μόνο κριτήριο την ανάγκη της Ενημέρωσης. Έτσι, ανακύπτει το δεύτερο ερώτημα: Μήπως ο υπουργός και πρώην εκπρόσωπος του Σύριζα αποκαλύπτει ένα βαθύτερο σχέδιο; Μήπως αναδεικνύει την αφετηρία της συλλογιστικής του κυβερνώντος κόμματος, που δεν είναι τα υγιή οικονομικά κάθε τηλεοπτικής επιχείρησης, αλλά η Ενημέρωση την οποία προσφέρει; Μήπως, λοιπόν, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συσκοτίσει την πραγματικότητα, αλλά ο υπουργός έριξε άπλετο φως;

Ως συνέχεια όλων αυτών έρχεται το τρίτο ερώτημα: Ποιος θα αντιληφθεί ότι υπάρχει η ανάγκη στην Ενημέρωση να δοθεί και πέμπτη τηλεοπτική άδεια; Ποιος θα κρίνει ότι η πολυφωνία δεν είναι επαρκής και χρειάζεται και μια πέμπτη αντικειμενικότερη άποψη; Κάποια Ανεξάρτητη από τα κόμματα Αρχή, η οποία θα διαθέτει το τεκμήριο της αμεροληψίας; Ή ο Σύριζα που, άλλωστε, αποφάσισε ότι η αγορά χωρά μόνο τέσσερις άδειες;

Το ερώτημα είναι, προφανώς, ρητορικό. Περιγράφει, όμως, μια άκρως προβληματική για τη Δημοκρατία εικόνα. Το κυβερνών κόμμα επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίζει πότε υπάρχει πρόβλημα στην προσφερόμενη τηλεοπτική Ενημέρωση και, άρα, απαιτείται να δημοπρατηθεί μια ακόμη άδεια. Και όταν δοθεί και η πέμπτη, μπορεί κάποια άλλη στιγμή να κρίνει ξανά η κυβέρνηση πως δεν είναι πλουραλιστική η Ενημέρωση και να αποφασίσει να δώσει και έκτη άδεια…και έβδομη…και όγδοη.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο (μετέχων στο στενό κύκλο των αποφάσεων) υπουργός Περιβάλλοντος ήρθε να καταρρίψει ως προσχηματική τη θεωρία του πρωθυπουργού ότι με το νόμο Παππά επιχειρείται η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με όρους αγοράς και η απεξάρτηση των καναλιών από τον τραπεζικό δανεισμό, που εξέθρεψε τη διαπλοκή. Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε με ισόποση δόση αφέλειας και κυνισμού την αλήθεια: ο έλεγχος της Ενημέρωσης είναι το ζητούμενο. Της καλώς εννοούμενης Ενημέρωσης, ασφαλώς. Μόνο που αυτή θα την αξιολογεί κάθε φορά το κόμμα του, όχι η Ανεξάρτητη Αρχή που προβλέπει το Σύνταγμα. Και, φυσικά, ο βαθμός ανεξαρτησίας της Ενημέρωσης δεν μπορεί να κρίνεται από τα κόμματα. Τουλάχιστον, όχι στις δυτικές Δημοκρατίες. Σε άλλα καθεστώτα μπορεί…

Εκείνο που δεν αντιλαμβάνεται ο Σύριζα είναι η έννοια της πυκνότητας τού πολιτικού χρόνου. Έχοντας οιονεί μεσσιανική αντίληψη για τον ρόλο του φαντασιώνεται ότι θα κυβερνά περίπου για πάντα. Ήδη έχει ερμηνεύσει την ανάδειξή του στην ηγεσία, όχι ως απλή πολιτική αλλαγή, αλλά ως καθεστωτική μεταβολή. Θεωρεί πως γκρέμισε το παλαιό καθεστώς μαζί με τα σύμβολά του -και δη τα μιντιακά, με κυρίαρχο το Mega. Και δεν βλέπει πως με τις δικές του πράξεις επιχειρεί να χτίσει καθεστώς, όπου το κόμμα θα ταυτίζεται με το κράτος και θα κρίνει για λογαριασμό των Ελλήνων τι τους κάνει καλό και τι κακό.

Το παιχνίδι είναι επικίνδυνο, η πραγματικότητα, όμως, είναι πεισματάρα. Στο τέλος, οι λαοί στέλνουν στο σπίτι τους όλους τούς ηγέτες, σε όλο τον πλανήτη. Θα έρθει η στιγμή που θα το καταλάβει και η σημερινή κυβέρνηση.

ΥΓ Το έχω ξαναγράψει: ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη μοναδική ευκαιρία να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο, με τρόπο που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανένα. Αναθέτοντας στην Ανεξάρτητη Αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Από το Α έως το Ω. Επέλεξε, όμως, να του αφαιρέσει τη βασική αρμοδιότητα: τον καθορισμό του αριθμού των αδειών -πράγμα που έκανε την αντιπολίτευση να αρνηθεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Έτσι, κινδυνεύει να απορριφθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το Συμβούλιο Επικρατείας και ο διαγωνισμός να πάει περίπατο. Ακόμη, όμως, και αν δώσει «πράσινο φως» το Ανώτατο Δικαστήριο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν βάλει μπουρλότο στα θεμέλια της όλης υπόθεσης. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι αν και όταν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δώσει και άλλες άδειες. Άρα, όσα γίνονται σήμερα, θα ανατραπούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Κλώτσησε μια ιστορική ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας. Και. όπως φαίνεται, το έκανε για τον λόγο που αποκάλυψε ο Σκουρλέτης. Για να μπορεί να κρίνει κάθε φορά αν έχει επαρκή τηλεοπτική στήριξη ο Σύριζα. Αν δεν έχει, κανένα πρόβλημα… Θα δίνει μια ακόμη άδεια…

Χρήστος Παναγιωτόπουλος

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: