28.8.16

Βαρδής Βαρδινογιάννης: ο βασικός αμέτοχος...



 Δημήτρης Ψαρράς

Λίγες μέρες πριν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, η «Εφ.Συν.» συνεχίζει την παρουσίαση του προφίλ των εννιά διεκδικητών. Σειρά έχει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης του οποίου η πληθωρική παρουσία στην ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Παρά το γεγονός ότι...
ο ίδιος δεν υπήρξε «παραδοσιακός» εκδότης, φρόντισε εγκαίρως να αποκτήσει τον έλεγχο μιας εφημερίδας («Μεσημβρινή») και την κατάλληλη στιγμή που άνοιξε η ιδιωτική τηλεοπτική αγορά ήταν έτοιμος να αποκτήσει το μερίδιό του στο Mega και εν συνεχεία να πάρει το Star.
Ο Β. Βαρδινογιάννης δηλώνει «αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.» και περιγράφει ως εξής την επιχειρηματική του δραστηριότητα: «Είμαι μέτοχος, όπως και άλλα μέλη της οικογενείας μου,.. σειράς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πετρελαιοειδών, της ναυτιλίας και σε άλλους επιχειρηματικούς χώρους. Οι εταιρείες αυτές συγκροτούν ένα οικονομικό σύνολο που είναι γνωστό στους οικονομικούς κύκλους ως “Ομιλος Βαρδινογιάννη”». Από την περιγραφή αυτή λείπει βέβαια η αναφορά σε μέσα ενημέρωσης. Τυπικά αυτό είναι ακριβές, εφόσον εξ αρχής ο Β. Βαρδινογιάννης φρόντισε να μην εμφανίζεται το όνομά του στα μετοχολόγια των επιχειρήσεων αυτών.
Και την ίδια τακτική ακολούθησε όταν απέκτησε σχέσεις με άλλες εφημερίδες («Espresso», «Ισοτιμία», «Traffic»), καθώς και με περιοδικά μέσω της «Daily Press Magazines» και κυρίως μέσω της συμμετοχής του μαζί με τον όμιλο Μπερλουσκόνι στις «Αττικές Εκδόσεις» («Madame Figaro», «Harper’s Bazaar», «Mirror», «Celebrity», «Playboy», «Τηλεθεατής» κ.λπ.).


Φήμες και παρασκήνια



Αυτή η τακτική του Β. Βαρδινογιάννη έχει αφήσει και πολλά ερωτήματα για την ακριβή σχέση του μεγαλοεπιχειρηματία με ορισμένα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας», για την οποία επί χρόνια ακουγόταν ότι ελέγχεται και στηρίζεται οικονομικά στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Ακόμα και μετά το κλείσιμο της εφημερίδας και την κατάρρευση του ομίλου Τεγόπουλου, δεν έχουν διευκρινιστεί απολύτως τα δεδομένα.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης στο αυτοβιογραφικό τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται στη στενή προσωπική σχέση του Κίτσου Τεγόπουλου με τον Θεόδωρο Βαρδινογιάννη (αδελφό του Βαρδή) και θυμίζει ότι την πρώτη φορά που ακούστηκε πως έχει πουληθεί η εταιρεία, ο Τεγόπουλος έστειλε τις μετοχές του στον Ανδρέα Παπανδρέου με το σημείωμα: «Αφού κάποιοι δικοί σου λένε ότι πούλησα τις μετοχές μου, πάρ’ τες να μου τις φυλάς».
Σύμφωνα με την αφήγηση του Φυντανίδη, «πριν από μερικά χρόνια, ακούστηκε ότι ο Τεγόπουλος είχε πάρει ένα γερό δάνειο από μια offshore εταιρεία, που ανήκε –έλεγαν– στους Βαρδινογιάννηδες. Οποτε τον ρώτησα γι’ αυτό, μου απάντησε το ίδιο: “Εσύ τη δουλειά σου, εγώ τη δουλειά μου”» (Σεραφείμ Φυντανίδης, «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της “Ελευθεροτυπίας”», εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2014).
Ενα άλλο διευθυντικό στέλεχος της «Ελευθεροτυπίας», ο Ντένης Αντύπας, αναφέρεται κι αυτός σε δάνειο 600 εκατ. δρχ., το οποίο «φέρεται» να έδωσε ο Βαρδινογιάννης στον Τεγόπουλο μέσω εταιρείας με έδρα τον Παναμά: «Ισως το πιο απτό δείγμα της πιθανολογούμενης αλλά ποτέ αποδεδειγμένης σχέσης Τεγόπουλου-Βαρδινογιάννη είναι η μεταβίβαση του τελευταίου μεριδίου μετοχών του Mega που κατείχε ο ιδιοκτήτης της “Ελευθεροτυπίας”, λίγο πριν πεθάνει το 2006, στον πανίσχυρο επιχειρηματία» (Ντένης Αντύπας, «Ελευθεροτυπία, τρεις φόνοι, ένα πτώμα», εκδ. Κάκτος, Αθήνα 2012).


Ο Γ. Κύρτσος για Ρουσόπουλο - Χατζηνικολάου 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η σκιαγράφηση της παρέμβασης Βαρδινογιάννη στα μέσα ενημέρωσης που επιχειρεί ο Γιώργος Κύρτσος στο βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών» (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2003).
Ο κ. Κύρτσος ήρθε σε σύγκρουση με τον Βαρδινογιάννη την περίοδο που διηύθυνε τις βασικές παραταξιακές εφημερίδες της Δεξιάς («Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής») και κατήγγειλε ως δείγμα «μπερλουσκονισμού» του Βαρδινογιάννη την απόπειρα να προωθηθούν στην πολιτική δημοσιογραφικά στελέχη που εμπιστευόταν ο όμιλος (Θ. Ρουσόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου).
Στο βιβλίο του περιγράφει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο μεγαλοεπιχειρηματίας παραμένει «αόρατος» στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. «Ο μεγάλος ευνοημένος από τις ρυθμίσεις για τις εξωχώριες εταιρείες είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.
Ο Βαρδινογιάννης είναι ο μόνος βασικός μέτοχος του Mega που παρουσιάζεται σ’ αυτό μέσω εξωχώριων εταιρειών, κυριαρχεί στο Star μέσω εξωχώριων, κάτι το οποίο παραδέχτηκε στη συνάντησή του με μένα και τον Παλαιοκρασσά, και ο τελευταίος κατέγραψε, με κάθε επισημότητα, σε επιστολή του προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, έχει την πλειοψηφία των μετοχών στις “Αττικές Εκδόσεις” μέσω εξωχώριων».
Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος τρόπος για την προστασία του ονόματος του μεγαλοεπιχειρηματία: «Τα παρένθετα πρόσωπα είναι μία άλλη μέθοδος, με την οποία καλύπτει ο Βαρδινογιάννης την ισχυρή παρουσία του στα ΜΜΕ».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: