Σε φάση σταθεροποίησης εισέρχεται η οικονομία και για πρώτη φορά συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης, υποστήριξε ο Γιάννης Δραγασάκης στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% στο β’ τρίμηνο και της νέας...
μείωσης του επιπέδου καταθέσεων τον περασμένο μήνα.
μείωσης του επιπέδου καταθέσεων τον περασμένο μήνα.
Σε συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι οι προτεραιότητες της επόμενης περιόδου αποτελούν η κινητοποίηση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις και να αποδώσει η συλλογική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και αποδοτικού, μοντέλου συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τις κοινωνικές συλλογικότητες και τους δρώντες της αγοράς».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο κ. Δραγασάκης άκουσε τα αιτήματα ης Συνομοσπονδίας και δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στις ρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση και θα προσφέρουν δεύτερες ευκαιρίες σε μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες που πλήγηκαν βαριά από την πολυετή κρίση.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας μέσω ειδικών τραπεζικών προγραμμάτων σχεδιασμένων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εξειδικευμένων στο μικρο-δανεισμό.
Αισιόδοξος και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι παραχωρήσεις, και ιδίως αυτή του ΟΛΘ ΑΕ, επιβεβαίωσε ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε άλλη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκο Λουφάκη, και τον οικονομικό επόπτη Παναγιώτη Χασάπη, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «επίμονο αίτημα του ΣΕΒΕ αποτελεί η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισαν –όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- τη σημασία των εξαγωγών για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί σε θέματα όπως η πραγματικά άμεση επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η οποία είναι αναγκαία για τη ρευστότητά τους.
Οι Δραγασάκης και Φλαμπουράρης «είδαν μάλιστα καταρχήν θετικά το αίτημα του ΣΕΒΕ για την καθιέρωση κατάλληλα προσδιορισμένου οριζόντιου κριτηρίου εξωστρέφειας (με επιπλέον μοριοδότηση, κ.λπ.) σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και γενικότερα όπως π.χ. στον τρόπο αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων, στον νέο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία ενός Λευκού Τειρεσία».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αμφότεροι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης υποστήριξαν την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των συνεργατικών σχημάτων (clusters) και άκουσαν θετικά την πρόταση του ΣΕΒΕ για πριμοδότηση όσων σχημάτων ενταχθούν στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων που θα έχουν το ρόλο του facilitator.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου