20.8.16

«Βιώσιμα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης»...

Ο Λευτέρης ΚρέτσοςΔημήτρης Κανελλόπουλος

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος αποσαφηνίζει στην «Εφ.Συν.» πράγματα και καταστάσεις για το νέο τηλεοπτικό τοπίο...


■ Το στελεχικό δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε συνεργασία με φορείς όπως η Ελληνική Αστυνομία και εταιρείες όπως η Singular Logic έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να πάνε όλα πραγματικά ρολόι. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα αποτελέσει πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

■ Αποφασίσαμε να δώσουμε τέσσερις άδειες για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα δεν είναι απεριόριστο, όπως τονίζει και η Κομισιόν για το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα, αλλά και για λόγους βιωσιμότητας, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και ευνομούμενη χώρα. Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να έχουμε βιώσιμα οικονομικά σχήματα στον χώρο της ενημέρωσης.

■ Η βιωσιμότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Εχει να κάνει με την ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να είναι ανεξάρτητα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, όπως προστάζει το Σύνταγμα. Αν πραγματικά θέλουμε να τελειώσει η εποχή των θαλασσοδανείων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στον χώρο της ενημέρωσης, πρέπει επιτέλους να δούμε σοβαρά το θέμα της βιωσιμότητας.

■ Τέσσερις θα είναι οι άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας. Στον νόμο 4339/2015 προβλέπονται κι άλλες κατηγορίες τηλεοπτικών αδειών, τις οποίες θα δούμε στο μέλλον και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών.

■ Δεν στεκόμαστε μόνο στο οικονομικό κριτήριο. Στον νόμο δεν υπάρχει μόνο το κριτήριο της οικονομικής επάρκειας. Υπάρχουν προδιαγραφές για το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, για τις κτιριακές υποδομές, για την τεχνολογική αρτιότητα των τηλεοπτικών σταθμών και ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτά δεν αποτελούν ποιοτικά κριτήρια;

■ Η σημερινή κατάσταση στον χώρο της τηλεόρασης χαρακτηρίζεται από εισβολή χαμηλού κόστους προγραμμάτων, απουσία νέων παραγωγών μυθοπλασίας, συνεχείς επαναλήψεις, απλήρωτους ηθοποιούς και δημοσιογράφους κι ένα τηλεοπτικό προϊόν που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελκυστικό.

■ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φέρνουν μόνο εμπόδια και τα στελέχη τους δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο με ανακρίβειες, μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Επιδιώκουν την ακύρωση του διαγωνισμού και αφού απέτυχαν να τον μπλοκάρουν με τη στάση τους στη Βουλή και στη Διάσκεψη των Προέδρων, επιτέθηκαν με σφοδρότητα επί της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο διαγωνισμός όμως αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας και γίνεται για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και το Σύνταγμα.

■ Δυστυχώς η αδράνεια στο θέμα της αδειοδότησης έχει βάθος και έντονη πολιτική δυσοσμία: 16 διαφορετικοί νόμοι, 5 αποφάσεις του ΣτΕ και 4 απόπειρες αδειοδότησης έπεσαν στο κενό τα τελευταία 27 χρόνια. Νομίζω ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Η διαδικασία της αδειοδότησης είναι συνταγματική μας υποχρέωση και δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε πίσω σε αυτό.

■ Είμαι αισιόδοξος, γιατί θεωρώ ότι κάνουμε το σωστό και δεν φοβάμαι κάποια εμπλοκή στη διαδικασία της αδειοδότησης από το ΣτΕ. Θα ήθελα όμως να αντιστρέψω το ερώτημα. Ας δεχθούμε το σενάριο ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί από το ΣτΕ. Τι θα γίνει τότε; Θα κερδίσει πρόσθετα έσοδα το ελληνικό Δημόσιο; Θα αποκτήσουν τα κανάλια νόμιμη άδεια την επόμενη ημέρα; Η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία θα έχουν κερδίσει; Οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους;

■ Διαβάζοντας ενδελεχώς τα δεκάδες δικόγραφα εναντίον του διαγωνισμού κατάλαβα ότι τα υπάρχοντα κανάλια δεν θέλουν να πληρώσουν ή θέλουν να αποκτήσουν τη νόμιμη άδειά τους σε ένα τίμημα που τους βολεύει και είναι στα μέτρα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ακούσαμε και το σενάριο διεξαγωγής ενός διαγωνισμού ομορφιάς ή της αναγνώρισης δάνειας εμπειρίας στους παλιούς καναλάρχες αντί της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος.

■ Και αυτό στη λογική ότι οι παλιοί καναλάρχες είναι ενδεχομένως πιο έμπειροι και πιο ποιοτικοί από τους νέους υποψήφιους. Με άλλα λόγια, θα ήθελαν να κάνουμε διακρίσεις, που δεν διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση σε έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με απώτερο σκοπό να κριθεί ο διαγωνισμός παράνομος και ασύμβατος με το ευρωπαϊκό δίκαιο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: