19.8.16

«Ο τρόμος δεν θα καταλάβει την Τουρκία»...

Νέο «κύμα» βίας με επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 12 άτομα και τραυμάτισαν εκατοντάδες. Η Άγκυρα συνδέει το ΡΚΚ με τους Γκιουλενιστές. Στο στόχαστρο για σχέσεις με το πραξικόπημα και ο...
επιχειρηματικός κόσμος. 

Οι τρεις ξεχωριστές επιθέσεις μέσα σε μόλις 24 ώρες πυροδοτούν το ήδη τεταμένο κλίμα στην Τουρκία. «Ο τρόμος δεν θα καταλάβει την Τουρκία. Το έθνος δεν θα παραδοθεί ποτέ σε καμία τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με τους Γκιουλενιστές. Και τα δύο αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με την Άγκυρα. 

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινές επιθέσεις από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν από κοινού. Υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ήταν συνένοχοι στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), από τις οποίες σκοτώθηκαν επτά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν άλλοι 224 άνθρωποι. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και της «τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών».

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσουν στην Τουρκία τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος ζήτησε προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εκδώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται επιφυλακτική στο αίτημα αυτό και δηλώνει ότι χρειάζεται να δει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Εγώ προσωπικά ζήτησα από τον Ομπάμα να εκδώσει τον Γκιουλέν πριν από έναν χρόνο. Του το ζήτησα ξανά μετά τα τελευταία γεγονότα. Τα πράγματα κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα μας και ένας στρατηγικός εταίρος δεν θα έπρεπε να κάνει δυσκολότερο το έργο του εταίρου του», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Στο στόχαστρο επιχειρηματίες και «βασιλιάδες» του μπακλαβά

Οι συλλήψεις και οι κρατήσεις υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων 187 επιχειρηματιών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχέσεις με τον Γκιουλέν. Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της τουρκικής Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSKON), Ριζανούρ Μεράλ και τα δύο αδέρφια που είναι ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας με μπακλαβάδες. 

Μεταξύ των επιχειρηματιών σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης περιλαμβάνεται και ο γαμπρός του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, μέλος με επιρροή στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν

Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν κατηγορούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, της FETO, ακρωνύμιο του κινήματος του Γκιουλέν το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: