4.8.16

Σενάρια και αντισενάρια εκλογών...

Σενάρια και αντισενάρια εκλογών - MediaΗ αντιπολίτευση τα ανακινεί, η κυβέρνηση τα διαψεύδει ομνύοντας στην πολιτική σταθερότητα...

Δύσκολος Σεπτέμβριος περιμένει την κυβέρνηση, καθώς είναι φορτωμένος με μικρές ή μεγαλύτερες μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπει να...
εκπληρωθούν προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. και να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, που και οι δυο πλευρές - Μαξίμου και δανειστές - διακηρύσσουν ότι θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα για να μην διαταραχθεί το ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία.

Το δεδομένο αυτό, όπου πρέπει να συνυπολογιστεί το κομμάτι των εργασιακών, τα οποία εντάσσονται στη δεύτερη αξιολόγηση και αποτελούν μια «καυτή πατάτα» από μόνα τους, σε συνδυασμό με την ψήφιση του εκλογικού νόμου, τη συγκυρία των ανακοινώσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, το φλερτ με τον Βασίλη Λεβέντη, τις όχι και τόσο φρέσκες εξαγγελίες για το κοινωνικό κράτος, τροφοδοτεί ποικίλα σενάρια για την προοπτική της κυβέρνησης από Σεπτέμβριο, από κυβερνητική διεύρυνση μέχρι - τι άλλο; - εκλογές.

Το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού στις αρχές του φθινοπώρου δια-κινείται από το πέρας της πρώτης αξιολόγησης ήδη, και ανακινείται ανά τακτά διαστήματα, κυρίως από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ωστόσο, προερχόμενο από αυτούς τους κύκλους, το σενάριο αυτό δείχνει πότε να αποτελεί μια άσκηση ετοιμότητας για Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που - όπως λένε - πέρυσι αιφνιδιάστηκαν καθώς ο πρωθυπουργός κατ' ιδίαν τους διαβε-βαίωνε ότι δεν θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πότε μια ευχή ή παρότρυνση που εκφέρεται ως εκτίμηση ή πρόβλεψη.

Σενάριο - μήνυμα σε Κυριάκο

Όμως, τις τελευταίες μέρες τη σενα-ριολογία τροφοδότησε κι ένα δημοσίευμα της φιλικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδας των Συντακτών». Σύμφωνα με αυτό, παράγοντες «της πολιτικής ζωής του τόπου», των οποίων το πολιτικό στίγμα δεν προσδιορίζεται, πιθανολογούν τη διενέργεια φθινοπωρινών εκλογών στη βάση της εκτίμησης ότι ο πρωθυπουργός «θα σταθμίσει το “εκλογικό ταβάνι" της Ν.Δ., που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνάει το 28%», και θα πάει σε εκλογές προκειμένου να «κάψει» ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ακόμη και με το μπόνους του ισχύοντα νόμου δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε θα ακολουθήσουν επαναληπτικές με την απλή αναλογική αυτή τη φορά.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης και, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα οδηγήσουν σε μεγάλο συνασπισμό υπό τους όρους του Τσίπρα, δηλαδή κανείς εκ των δύο να μην αναλάβει την πρωθυπουργία -στο σημείο αυτό επιστρατεύεται για μια ακόμη φορά ο Καραμανλής. Ωστόσο, απ' όπου κι αν προέρχεται το σενάριο αυτό, μοιάζει περισσότερο ως κάποιου είδους «προειδοποίηση» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητάει εκλογές, παρά με οτιδήποτε άλλο.

Κυβερνητικό στοπ στα σενάρια

Παρά το κλίμα κυβερνητικής κατάρρευσης, που με βάση τις αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις προσπαθούν να καλλιεργήσουν κύκλοι της αντιπολίτευσης και το οποίο επιχειρούν να ενισχύσουν με τα σενάρια εκλογών, η κυβέρνηση διαψεύδει αυτά τα σενάρια. Στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής στον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν ανιχνεύονται προθέσεις... εκλογικής φυγής. Άλλωστε όσο δεν σημειώνονται εκτεταμένες αντιδράσεις στην κοινωνία, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να κάνει εκλογές.

Ακόμη και η δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση, όπου η τύχη των εργασιακών δεν προοιωνίζεται να έχει θετική έκβαση, θεωρείται ότι θα περάσει απ' τη Βουλή χωρίς προβλήματα - εξάλλου, παρά τις «ενδοοικογενειακές» διαφωνίες συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται απέναντι στον «εξωτερικό εχθρό», εν προκειμένω στην επανάκαμψη του παλιού κατεστημένου μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην περίπτωση ατυχήματος, ο Βασίλης Λεβέντης δείχνει να είναι μια πιθανή εφεδρεία που έχει μπει στην προθέρμανση από την ψήφιση του εκλογικού νόμου και μετά.

Ανεξαρτήτως του αν η κυβέρνηση διαψεύδει ή όχι τα όποια σενάρια -άλλωστε οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται-, οι ενδείξεις δεν παραπέμπουν σε σχεδιασμό για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Ειδικότερα, η κυβέρνηση:

♦ Έχει μπροστά της την αξιολόγηση, και σχετικώς έχει διακηρύξει ότι θέλει αυτή να ολοκληρωθεί γρήγορα, ει δυνατόν μέσα στον Οκτώβριο, ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές των δανειστών, που δεν θέλουν άλλη μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία.

♦ Σε αντίθεση με το 2015, που πραγματοποίησε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δηλώνει πλέον υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας, δίνοντας μάλιστα και το σχετικό θεσμικό στίγμα με τις προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης στις οποίες περιλαμβάνονται εγγυήσεις για την εξάντληση τετραετιών.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατά καιρούς, σε «ανύποπτο» χρόνο, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας (παρόλο που ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ καλού-σε επανειλημμένως σε πρόωρες, ώστε να αποτυπωθεί στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς η λαϊκή δυσαρμονία που φανέρωναν οι δημοσκοπήσεις).

Το σκεπτικό αυτό επανέλαβε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας «η αποτίμηση για την κυβέρνηση θα έρθει στις συνταγματικές προθεσμίες της θητείας της. Οι εκλογές δεν αποτελούν πιθανή επιλογή για το επόμενο διάστημα».

♦ Τα παραπάνω «κουμπώνουν» τόσο με τις «παραινέσεις» των δανειστών για σταθερότητα (προκύπτει πλέον η ανάγκη και για γεωπολιτική σταθερότητα), αλλά και με τις ανάγκες της Γερμανίας για όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενο τοπίο ώς τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

Με όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα πως δεν θέλουν και μια αναταραχή στην ευρωζώνη λόγω μιας νέας ελληνικής πολιτικής αναστάτωσης. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχτεί και να συμμερίζεται αυτή τη λογική, αν δεν έχει ρητά συμφωνήσει κιόλας στο παρασκήνιο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το θέμα του ανασχηματισμού, που τοποθετείται μετά το συνέδριο (13-16 Οκτωβρίου), αν δεν επιλεγεί ο αιφνιδιασμός κατά τον Σεπτέμβριο. Μένει δε να απαντηθεί και το τι σημαίνει το φλερτ με την Ένωση Κεντρώων. Ο Νίκος Βούτσης πάντως γείωσε τις φήμες ή προσδοκίες για κυβερνητική διεύρυνση λέγοντας πως «η επιδίωξη της κυβέρνησης για μέγιστη δυνατή σύγκλιση στη Βουλή δεν σημαίνει ότι κυοφορούνται αλλαγές ή μόνιμες συμπορεύσεις στη συγκρότηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τετραετή περίοδο την οποία διανύουμε»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: