Η πρωτοκαθεδρία των ιατρικών σχολών στις προτιμήσεις των αρίστων υποψηφίων, η εδραίωση των στρατιωτικών σχολών ψηλά στις προτιμήσεις των νέων λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης και η στροφή από τα τμήματα Οικονομίας σε τουριστικές σχολές αποτυπώνεται...
στην πορεία των βάσεων των φετινών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων δεν αποκαλύπτει μόνο τις προτιμήσεις των τελειόφοιτων μαθητών του Λυκείου, αλλά και κάποια παράδοξα του μηχανογραφικού συστήματος.
Πολύς λόγος γίνεται από χθες για το γεγονός ότι στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης μπήκε υποψήφιος με 1560 μόρια δηλαδή με μέσο όρο βαθμολογίας 1,56! Την ίδια ώρα όμως υπήρξε υποψήφιος που με σχεδόν 18.000 μόρια δεν εισήχθη σε κανένα τμήμα, καθώς είχε συμπληρώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο μόνο Ιατρικές Σχολές!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι περισσότεροι υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν σε κάποια σχολή (μη εισαχθέντες) προέρχονταν από τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.
Οι υποψήφιοι του δεύτερου και του τρίτου πεδίου (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας και Ζωής) βγήκαν κερδισμένοι, καθώς ήταν λιγότεροι σε αριθμό και άρα είχαν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής εξαρχής.
Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ, τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης με 1.560 μόρια.
Η σιγουριά των στρατιωτικών σχολών
Η Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) έχει φέτος βάση τα 17.642 μόρια, αυξημένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι, η Ευελπίδων (Όπλα) τα 16.095 μόρια, η Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) βάση τα 17.662 μόρια και των Μηχανικών τα 17.838 μόρια, ενώ το τμήμα Ιπταμένων στη Σχολή Ικάρων βάση στα 17.786 μόρια και των Μηχανικών στα 18.625 μόρια.
Πτώση παρουσιάζει φέτος η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με τη βάση του τμήματος τα 17.896 μόρια με την πτώση να είναι σε απόλυτο αριθμό 310 μονάδες και ως ποσοστό σε σύγκριση με το 2015 -1,7%.
Η ελεύθερη πτώση των παιδαγωγικών
Πριν από μια δεκαετία οι παιδαγωγικές σχολές είχαν βάσεις εισαγωγής που άγγιζαν ακόμα και τα 19.000 μόρια. Αιτία; Η σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Η αναδιάρθρωση δημοτικών σχολείων με την επέκταση του ωραρίου τους απαιτούσε μεγάλο όγκο προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού και έτσι πολλοί νέοι γύριζαν την πλάτη στη Νομική Σχολή ή τα τμήματα φιλολογίας, επιλέγοντας τα παιδαγωγικά. Σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και οι νέοι στρέφονται και πάλι σε πιο ασφαλείς επιλογές. Αποτέλεσμα;
Η βάση του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο φέτος ανέρχεται στα 9.887 μόρια. Σχετικά με τις νομικές σχολές, η νομική Αθηνών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κερδίζοντας μόλις 6 μόρια, ενώ νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής σημείωσαν πτώση 120 και 137 μορίων αντίστοιχα.
Πτώση στα οικονομικά-Άνοδος στα τουριστικά επαγγέλματα
Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεο-ιδρυθέντος τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, ενημέρωσε ότι φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ηλεκτρονικά.
Ελάχιστες οι κενές θέσεις
Παλαιότερα, οι κενές θέσεις κυριαρχούσαν, κυρίως στην περιφέρεια, καθώς οι υπερβολικά πολλές προσφερόμενες θέσεις σε τμήματα ΤΕΙ με αντικείμενα σπουδών σχετικά αδιάφορα για την πλειοψηφία των νέων είχαν ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να «ρημάζουν» χωρίς ούτε ένα νέο φοιτητή.
Σήμερα όμως το κλίμα έχει αντιστραφεί και οι μερικές εκατοντάδες θέσεις που έμειναν φέτος κενές εντοπίζονται κυρίως σε τμήματα με υποχρεωτικό ειδικό μάθημα, όπως τα μουσικά τμήματα, στο οποίο πολλοί υποψήφιοι δεν πέρασαν τη βάση προκειμένου να μπορέσουν να εισαχθούν.
Ν.Φίλης: Το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική
Βέβαια ο Νίκος Φίλης κατά την παρουσίαση των στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων δεν έδωσε κάποια άλλη λεπτομέρεια αρκούμενος να αναφέρει ότι: «Έχουμε συνείδηση ότι το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας. Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο»...
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου