10.8.16

Προσοχή στις απομιμήσεις...

 
Διοργανώσεις που απείλησαν τους Ολυμπιακούς...
Τον Απρίλιο του 1906 ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο «πατέρας» των σύγχρονων των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν φανερά εκνευρισμένος: Οι Έλληνες είχαν καταφέρει...
να φέρουν ξανά στη χώρα τους του Ολυμπιακούς με μεγάλη επιτυχία δείχνοντας να του «κλέβουν» την ιδέα. Πολλά χρόνια μετά στην Τζακάρτα του Νοέμβρη του 1963, 2.700 αθλητές από 47 κράτη ετοιμάζονταν να συναγωνιστούν όχι σε Ολυμπιακή διοργάνωση αλλά σε μια εναλλακτική πλην εξίσου εντυπωσιακή. Δύο μοναδικές στιγμές που η ΔΟΕ κινδύνευσε να χάσει το μονοπώλιο του διεθνούς αθλητισμού.
Μετά την χρεωκοπημένη Ελλάδα δεύτερος σταθμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το κοσμοπολίτικο Παρίσι το 1900 και έπειτα, το 1904, σειρά θα είχαν οι ΗΠΑ. Ελάχιστοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν εκείνους τους αγώνες ως πετυχημένους. Για την ακρίβεια ήταν κόλαφος. Η «πολιτισμένη» Δύση κυριολεκτικά συνέτριψε το ολυμπιακό ιδεώδες καθώς οι Παριζιάνοι είχαν την ιδέα να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου και προσπάθησαν να συνδυάσουν την οργάνωση της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης (Exposition Universelle) μτους Ολυμπιακούς. Οι Αγώνες λοιπόν θα διαρκούσαν όσο και η Έκθεση, σχεδόν έξι μήνες(!). Στο μεγάλο αυτό διάστημα πολλοί αθλητές δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν εκεί για να συμμετέχουν σε Αγώνες βλέποντας γύρω τους αυτό το μεγαλεπήβολο πανηγύρι. Το εξάμηνο όμως αυτό χρειαζόταν για να εξυπηρετηθεί το shopping των κοσμοπολιτών που πέραν των λιγοστών αθλημάτων θα απολάμβαναν τα προϊόντα των 76.000 εκθετών και επιχειρήσεων. Η Έκθεση ήταν μια  καπιταλιστική προστυχιά που προσέλκυσε 50 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τόσα εκατομμύρια φράγκα κινήθηκαν τότε αλλά στους παρακατιανούς ολυμπιονίκες δόθηκαν μόνο αναμνηστικές καρφίτσες ενώ οι αθλητές αγόρασαν μόνοι τους τα μετάλλιά τους. Όπως έλεγε ο επικεφαλής της Διεθνούς Έκθεσης, Αλφρέντ Πικάρ , «ο αθλητισμός είναι μια άχρηστη και γελοία δραστηριότητα για να δαπανηθούν πολλά χρήματα». Το Ολυμπιακό κίνημα κατάφερε βέβαια να τραβήξει την προσοχή ευφάνταστα καθώς οι «πολιτισμένοι» Γάλλοι διοργανωτές στο αγώνισμα της σκοποβολής τοποθέτησαν ζωντανούς στόχους, περιστέρια(!).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Βαγγέλη Γεωργίου, ΕΔΩ...

πηγη thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: