19.8.16

Στην Κριμαία πάει ο Πούτιν...

Θερμό κλίμα στο ουκρανικό... 
Οι ισχυρότερες συγκρούσεις του τελευταίου χρόνου σημειώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Κίεβο, ενώ...
η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται. Την Κριμαία επισκέπτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου διεξάγονται ασκήσεις επιμελητείας των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, οι αυτονομιστές αντάρτες «εξαπέλυσαν περισσότερους από 500 όλμους και 300 οβίδες εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού».

«Την τελευταία φορά που είχαμε επίθεση τέτοιας κλίμακας ήταν πριν από ένα χρόνο», σημείωσε ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Τόνισε ότι πρόκειται για διπλασιασμό των επιθέσεων από αυτές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, ενώ επιδεινώνεται το κλίμα έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε τη Ρωσία ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εισβολή στη χώρα.

Ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι στη διάρκεια των επιθέσεων τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν κατά μήκος της 30 μέτρων γραμμής εκεχειρίας που χωρίζει τις φιλορωσικές δυνάμεις από τον ουκρανικό στρατό.

«Φοβόμαστε εισβολή»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά τις τελευταίες συγκρούσεις, έστειλε στην εμπόλεμη ζώνη τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού και σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση επανέλαβε πως «δεν μπορεί να αποκλείσει ρωσική εισβολή κατά μήκος του μετώπου».

«Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης παραμένει εξαιρετικά υψηλό», υποστήριξε.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία από την άνοιξη του 2014, που η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.500 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η κλιμακούμενη ένταση έχει δώσει την αφορμή στον πρόεδρο Ποροσένκο να μιλήσει τις τελευταίες ημέρες ακόμη και για την ανάγκη επιβολής «στρατιωτικού νόμου και κινητοποίησης των εφέδρων».

Στην Κριμαία ο Πούτιν 

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Κριμαία όπου θα συγκαλέσει το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επισκεφθεί ένα φόρουμ αφιερωμένο στη ρωσική νεολαία, αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία, ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία και ότι έχει προετοιμάσει εκεί «τρομοκρατικές ενέργειες».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.

Εκπαίδευση δυνάμεων στην Κριμαία

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, μετέδωσε ότι ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις εκπαιδεύονται στην Κριμαία σε θέματα επιμελητειακής υποστήριξης. 

«Ρωσικές μονάδες υποστήριξης πραγματοποιούν στην Κριμαία ασκήσεις επιμελητειακής και υλικής υποστήριξης», είπε και ο ίδιος.

Ανησυχία στην Ε.Ε.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να προειδοποιεί ότι «κλιμάκωση των συγκρούσεων» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο πιστεύουν ότι η στάση που τηρεί η Μόσχα το τελευταίο διάστημα «δεν είναι αξιόπιστη».

Ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές δεν μπορούν με ασφάλεια να εκτιμήσουν αν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν σε νέα αιματηρή κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης ή αν η έως τώρα στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν κρύβει την πρόθεσή του να κερδίσει έδαφος και βρεθεί σε θέση ισχύος μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συνθήκης ειρήνης.

Επίσημη θέση της Ρωσίας, πάντως, όπως την εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είναι ότι η Μόσχα «παραμένει δεσμευμένη στην εκεχειρία» που επιτεύχθηκε στο Μινσκ το 2015.

Μέρκελ: «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν»

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε σε συνέντευξή της στην RedaktionsNetzwerksDeutschland (RND) ότι βλέπει να αίρονται σύντομα οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Όπως υποστήριξε, με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές αντάρτες, η Ρωσία προκάλεσε μεγάλη κρίση.

«Η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει κατά της παραβίασης αυτής των βασικών αρχών», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, και τόνισε ότι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, εργάζονται με «όλες τους τις δυνάμεις» για να παροτρύνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός, παρ' όλες τις δυσκολίες.

«Αυτό είναι και παραμένει το κριτήριο για το μέλλον των κυρώσεων», σημείωσε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: