7.7.16

Τι ήξερε ο Τσίπρας για το Σχέδιο X;...

Image for the news resultΜέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι εφημερίδες στις άνυδρες, ειδησεογραφικά, ημέρες, συνήθιζαν να ανοίγουν τον «Φάκελο της Κύπρου», κοινώς...
προανήγγειλαν αποκαλύψεις και απόδοση ευθυνών για την κυπριακή τραγωδία. Φυσικά δεν είχαν τίποτα να πουν και τα μόνα πρόσωπα που μπορούσαν να κάτσουν στο σκαμνί, ήταν ήδη στη φυλακή, ως πρωταίτιοι του πραξικοπήματος.

Το περίφημο Σχέδιο X συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες να γίνει κάτι αντίστοιχο με τον «Φάκελο της Κύπρου». Δημοσίως θα λέγονται πολλά, υπογείως θα ακούγονται περισσότερα, όμως η αλήθεια θα γίνει πλήρης μόνο τη μέρα που θα δημοσιευτεί κάποιο κείμενο. Αλλά και τότε θα εγείρονται αμφιβολίες. Θα έχετε παρατηρήσει τι συμβαίνει κατά καιρούς, όταν εμφανίζονται διάφορα ημερολόγια ιστορικών προσωπικοτήτων ή άγνωστα ευαγγέλια -πρόκειται για πλαστά κείμενα που εντείνουν τη σύγχυση.

Ακόμα λοιπόν και αν υπάρχει Σχέδιο X, είναι πιθανό να μην αναφέρονται όλοι στο ίδιο σχέδιο, ίσως ούτε στα ίδια πρόσωπα. Ομως, μισό λεπτό: τι, υποτίθεται, ότι είναι το Σχέδιο X; Σύμφωνα με την πλευρά Βαρουφάκη, ήταν ένα σχέδιο αμυντικών ενεργειών στην περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρώ. Το επιβεβαίωσε, στον ΒΗΜΑ FM, η Ελενα Παναρίτη, στενή συνεργάτις του Γιάνη Βαρουφάκη και, παραλίγο, εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα: «Πρέπει να επιβραβεύσουμε, τη δουλειά των 22 σελίδων, από το επιτελείο Βαρουφάκη, γιατί αν έβαζε ο διάβολος το πόδι του και γινόταν κάτι άσχημο, τουλάχιστον προσπαθούσαν όσο πιο πολύ μπορούσαν. Η ανάλυση της ομάδας Βαρουφάκη, με τον Γκάλμπρεϊθ, ήταν μία πρόληψη, για την περίπτωση που έπρεπε να γίνει αλλαγή νομίσματος. Θα γινόταν σοκ. Ο κόσμος θα έτρεχε πανικόβλητος στις τράπεζες να πάρει ότι χρήματα είχε, έπρεπε να προβλεφθούν αυτά». Επίσης η κυρία Παναρίτη έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν υπήρχε γραμμή από το Μαξίμου να βγούμε από το ευρώ, οικειοθελώς, μονομερώς. Ολη η δουλειά που γινόταν ήταν στο να μείνουμε».

Τι μαθαίνουμε από την κυρία Παναρίτη; Πρώτον την ύπαρξη σχεδίου και δεύτερον τη συμμετοχή Γκάλμπρεϊθ στην ομάδα Βαρουφάκη που αποτελεί και απάντηση στο ερώτημα του Γιώργου Χουλιαράκη -«ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Προφανώς έχει ασθενή μνήμη καθώς, όπως αποδείχθηκε, είχαν συνταξιδεύσει για υπηρεσιακούς λόγους. Πράγματι, ο αμερικανός καθηγητής δεν είχε καμία θεσμική θέση. Ομως όλα δείχνουν ότι αποτελούσε άτυπο σύμβουλο, όντας στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η δημιουργία μίας ομάδας και ενός σχεδίου ακούγεται, αρχικά, ως μία λογική καταφυγή στην περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρώ. Ωστόσο πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται ακόμα και ως ενδεχόμενο η εκπαραθύρωση της χώρας από το κοινό νόμισμα; Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως αντίδραση στην πίεση των εταίρων της. Πιο απλά, η Ελλάδα δεν μπορούσε να υποχρεωθεί σε αποχώρηση από το ευρώ. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ όταν «πουλούσε» στο εκλογικό σώμα υποσχέσεις για δυναμική διαπραγμάτευση. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η ομάδα Βαρουφάκη εξέταζε πολεμικά σενάρια; Προφανώς επειδή θεωρούσε πιθανή την εφαρμογή τους. Αυτή είναι η ανάγνωση του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι είχε καταγγείλει πώς υπάρχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή, αλλά τότε λοιδορήθηκε και επικρίθηκε με ένταση. Είπε στον ΒΗΜΑ FM: «Τα είχα πει και τότε στη Bουλή ότι πράγματι υπήρχε μία ομάδα εργασίας που λειτουργούσε στη βάση αυτού του σχεδίου, εγώ το είχα μάθει επειδή ήταν λίγο απρόσεκτη η ομάδα αυτή… Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση καλύπτει όλη αυτή τη περίοδο και θέλει να την ξεχάσει. Ρητορικά μπορεί να την αποκηρύσσει, ως μία περίοδο νεανικής τρέλας της κυβέρνησης, ενώ τώρα έχει βάλει μυαλό και όλα τα φορτώνει στον κ. Γκάλμπρεϊθ και στον κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι παραπλάνησαν τον Πρωθυπουργό. Αλλά νομίζω ότι είναι φανερό ότι η προσπάθεια αυτή ήταν συντονισμένη και ήταν απόλυτα ελεγχόμενη. Μιλούσαμε για 5-6 ανθρώπους, ενδεχομένως να υπήρχε και το δεύτερο πλάνο του κ. Λαφαζάνη, το οποίο ήταν σε διαφορετική ομάδα αυτό…»

Ενα ισχυρό ενδεχόμενο είναι η κυβέρνηση να εκτιμούσε ότι η αντιπαράθεση με τους εταίρους ίσως την υποχρέωνε να πατήσει το κουμπί εξόδου από το ευρώ. Δεν θα ήταν λύση ανάγκης. Θα ήταν επιλογή. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε σε συνέντευξη του (Ιούλιος 2015) πώς πήρε στα χέρια του «μία μελέτη» πιθανών επιπτώσεων εξόδου από το ευρώ «και τρόμαξε». Ηταν αυτό το Plan X; Οχι. Ο Τσίπρας δεν θα παραδεχθεί εύκολα την ύπαρξη του. Αλλωστε το Plan X περιλαμβάνει πλαίσιο ενεργειών, όχι μελέτη επιπτώσεων. Αργότερα, όμως, είπε στη Βουλή ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε με επίκαιρη επερώτηση να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας. Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε κάτι; Δύσκολα. Εκτός και αν κάποιο βαθύ λαρύγγι πει να μιλήσει με χαρτιά. Αλλωστε ο κύκλος των φιλόδοξων ριζοσπαστών έχει μετατραπεί σε μία σκόρπια παρέα πικραμένων, απογοητευμένων, ενίοτε και φοβισμένων ανθρώπων...


Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: