Μετά τον επικοινωνιακό θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου του, ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ δίνει διευκρινίσεις μέσω της ιστοσελίδας του στενού συνεργάτη του, Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο...
περιβόητο σχέδιο Χ (ή Β, όπως έγινε γνωστό) επανέρχεται με κείμενό του στην ιστοσελίδα του Γιάνη Βαρουφάκη ο στενός συνεργάτης του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, συγγραφέας του βιβλίου «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη), το οποίο περιλαμβάνει γραπτά, συνεντεύξεις και ομιλίες του στην Ελλάδα από το 2010 έως και το καλοκαίρι του 2015.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του για το plan Χ (κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός καταθέσεων σε νέα δραχμή και μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας) ο γνωστός οικονομολόγος δίνει διευκρινίσεις.
«Τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω σε ένα εύθραυστο εγχείρημα. Αυτό ήταν η προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου -κατ' εντολήν του πρωθυπουργού- σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ», γράφει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Και συνεχίζει: «Όλοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν στο τέλος Ιουνίου. Αλλά δεν ξέραμε -και δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε- ποια συγκεκριμένη μορφή θα μπορούσε να λάβει αυτή η κλιμάκωση. Ήταν αναγκαίο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο».
Ο Γκάλμπρεϊθ εξηγεί ότι δούλεψε για περίπου έξι εβδομάδες με μια μικρή ομάδα πάνω στο σχέδιο και κατέθεσε υπόμνημα με την ονομασία «Plan Χ», τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
«Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα», συμπληρώνει.
Με την ελπίδα να παρέχουν ένα περίγραμμα μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν, ο Γκάλμπρεϊθ και η ομάδα του «είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιό μας».
Γι' αυτό και -όπως λέει ο οικονομολόγος- δούλεψαν όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα.
«Η ευρύτερη ελληνική κυβέρνηση – έξω από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και μέσα σε αυτό- δεν είχε εμπλακεί σε αυτό το εγχείρημα», διευκρινίζει.
Τα θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν -σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ- ποικίλα: η νομική σχέση της χώρας με την Ε.Ε., η δημιουργία και διαχείριση μιας νέας κεντρικής τράπεζας και οι μηχανισμοί παροχής ρευστότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια πιθανή εξωτερική βοήθεια για το νέο νόμισμα, η χρήση των καταθέσεων στις τράπεζες και του ιδιωτικού χρέους για τη διατήρηση βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.
Η δουλειά μας ήταν να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους στον βαθμό που μπορούσαμε, δεν ήταν να κάνουμε συστάσεις και γι' αυτό δεν κάναμε καμία, γράφει ο συνεργάτης του Βαρουφάκη και τονίζει: «Προετοιμαζόμασταν για ένα σενάριο που όλοι ελπίζαμε να αποφύγουμε».
«Στο τέλος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει με τον πρωθυπουργό και ο πρωθυπουργός, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό».
Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου «με ανάμεικτα συναισθήματα».
«Από τη μια μεριά ευχόμουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, για μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και για λίγη ευελιξία από τους πιστωτές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα χαρούμενος που πρόσφερα τις υπηρεσίες μου για έναν καλό σκοπό έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο φίλος μου, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε φέρει εις πέρας με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου