Σε «εκκαθαρίσεις» μεγάλης έκτασης σε στρατό και δικαστικό σώμα προχωράει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος και την...
επανάκτηση του ελέγχου της εξουσίας στην γείτονα, ο τούρκος πρόεδρος γίνεται απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στο εσωτερικό της χώρας.
Ο «σουλτάνος» φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δομής του κράτους, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέβαλε μετά την αποκατάσταση της εξουσίας τους.
Πρώτα ο στρατός, μετά το δικαστικό σώμα
Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, μεταξύ αυτών πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες. Ανάμεσα στους στρατηγούς που συνελήφθησαν είναι ο στρατηγός Μεχμούντ Χακμπιλέν υπεύθυνος για την περιοχή του Αιγαίου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε ακόμη περίπου 100 αξιωματικούς του στρατού σε αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ ήταν κυρίως το κέντρο απ΄όπου εξαπολύονταν οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.
Tην ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε και στην απόλυση του πρωτοφανούς αριθμού των 2.745 δικαστικών. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι του Σαββάτου, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την απόλυση των 2.745 δικαστικών που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.
Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση πέντε μελών του Συμβουλίου που πρόσκεινταν στον ιεροκύρηκα και αντίπαλο του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η τουρκική κυβέρνηση που εδώ και καιρό κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «παράλληλη δομή» στο τουρκική αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τα μίντια και το στρατό, αφήνει να εννοηθεί πως αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.
Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δέκα μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, ενώ αναζητούν περίπου 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Περισσότερη δημοκρατία ή περισσότερος αυταρχισμός;
Οι πρώτες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης δείχνουν να διαψεύδουν τις εκτιμήσεις ορισμένων ότι η πραξικοπηματική απόπειρα θα επαναφέρει τον Ερντογάν σε μια πιο μετριοπαθή πορεία.
Η αποκατάσταση της εξουσίας του τούρκου προέδρου, με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο, είναι μάλλον πιο πιθανό να ενισχύσει τις αυταρχικές του παρεκκλίσεις παρά τη δημοκρατική του ευαισθησία.
Ακόμη, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, θα ενισχύσει την παντοδυναμία του «σουλτάνου» στο εσωτερικό της χώρας, δίνοντας και μια έμμεση ώθηση στα σχέδιά του για μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προεδρικού αξιώματος.
Την ίδια στιγμή πάντως, τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, μαρτυρούν πως η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη μια έναν βαθύ διχασμό, ο οποίος αντικατοπτρίζεται και στις εσωτερικές διαιρέσεις εντός του στρατού.
Ενδεικτικό πάντως των φόβων που υπάρχουν πως η επόμενη μέρα στην Τουρκία θα κινηθεί προς το «αυταρχικότερων» ήταν και τα μηνύματα που έστειλαν οι Βρυξέλλες προς την Άγκυρα.
«Το κεντρικό ερώτημα είναι τι είδους Τουρκία θα αναδυθεί μετά από αυτήν την κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «Το πώς θα καταφέρει η Τουρκία να βγει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες θα είναι κρίσιμο. Όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή και για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ»...
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου