22.7.16

Τριγμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη από το Brexit...

...βλέπουν Λαγκάρντ και ΕΚΤ...
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) οδήγησε σε...
αναθεώρηση προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, έρευνα 51 αναλυτών για λογαριασμό της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μειωμένη λόγω του Brexit το 2017 και το 2018.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και άλλους αξιωματούχους του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.

ΕΚΤ: Χαμηλότερη η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018

Παράλληλα, χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018, κυρίως λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, προβλέπουν 51 επαγγελματίες αναλυτές σε έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,4% για το 2017 και το 1,6% για το 2018 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Για φέτος, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%.

"Με βάση τα αναλυτικά σχόλια των ερωτηθέντων, οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος", σημείωσε η ΕΚΤ. Οι αναλυτές, που ενσωμάτωσαν το Brexit στις προβλέψεις τους, εκτίμησαν ότι οι συνέπειές του θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 κατά 0,26 της ποσοστιαίας μονάδας και τον πληθωρισμό κατά 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας. Η επίπτωση στην ανάπτυξη θα επέλθει μέσω μείωσης των καθαρών εξαγωγών στη Βρετανία, που θα περιορισθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της στερλίνας, την αβεβαιότητα για τη φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ και την αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικής αγορές, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα. Η επίπτωση του Brexit στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα είναι, ωστόσο, μικρότερη.

Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 1,2% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,8% σε πέντε χρόνια. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της χθες, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μία περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για την επιβράδυνση και την οικονομική επίπτωση του δημοψηφίσματος.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: