... για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία...
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ευρωπαίοι μετανάστες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία από τώρα ως την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το δικαίωμα να...
παραμείνουν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο.
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε στην εφημερίδα Mail on Sunday ότι θα διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να «εξασφαλιστεί ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους ευρωπαίους μετανάστες που είναι παρόντες εδώ σήμερα και ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους βρετανούς πολίτες» που ζουν σήμερα σε χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να προσφέρει τους ίδιους όρους στους νεοαφικνυόμενους μετανάστες.
Έκανε λόγο για «διάφορες δυνατότητες» προκειμένου να περιοριστεί μια ενδεχόμενη «μεγάλη αύξηση» των αφίξεων μεταναστών προερχόμενων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit.
«Μπορεί να χρειαστεί να ανακοινώσουμε ότι η χορήγηση άδειας παραμονής επ' αόριστον (στο ΗΒ) θα έχει εφαρμογή μόνο πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία», ανέφερε ο Ντέιβις.
Η Βρετανία οφείλει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ έως ότου αποχωρήσει από αυτήν, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, αλλά θα μπορεί κατόπιν να αποφασίζει ποιος θα παραμένει στη χώρα, κάτι που αφορά και πρόσωπα τα οποία μετανάστευσαν εκεί πριν από την έξοδό της.
Ο Ντέιβις επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η διαδικασία του Άρθρου 50, που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη βούληση της χώρας να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα κινηθεί πριν από τις αρχές του 2017. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα διαρκέσουν κατόπιν για δύο χρόνια το ανώτατο. Το ΗΒ θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019 το αργότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις πριν το Λονδίνο υπογράψει το Άρθρο 50, αλλά για τον Ντέιβις πρακτικά ο διάλογος είναι αναπόφευκτος.
«Δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε, απλώς να δούμε τι τους ενδιαφέρει», ανέφερε.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Τι θα του πουν, "ω, δεν μπορώ να σας μιλήσω;" Ασφαλώς όχι», δήλωσε ο Ντέιβις στην Μέιλ ον Σάντεϊ.
Ένα ανεπίσημο δείπνο των 28 επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν σχετικά με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ πάντως ακυρώθηκε.
Στο δείπνο που σχεδιαζόταν να παρατεθεί σήμερα το βράδυ επρόκειτο να εξεταστούν οι επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου—ο αμυντικός προϋπολογισμός του οποίου είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ—στην εξωτερική πολιτική της Ένωσης και στις δυνατότητές της να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Όμως πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόβαλαν αντιρρήσεις σε κάτι τέτοιο, καθώς θεώρησαν πως θα ισοδυναμούσε με την έναρξη «άτυπων διαπραγματεύσεων» πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, διευκρίνισε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου