... μετά την παραίτησή του.
Προσωρινή αντικαταστάτρια αναλαμβάνει η καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη...
Την παραίτησή του από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλε την Τετάρτη ο Μιχάλης Σάλλας, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, τα μέλη του οποίου αποφάσισαν ομόφωνα να του απονείμουν τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου.
Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζουν τη συμβολή του κ. Σάλλα στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.
Στην...
ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κυρία Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρό, μέχρι την ανάδειξη νέου.
ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κυρία Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρό, μέχρι την ανάδειξη νέου.
Η ομιλία Σάλλα
Απευθυνόμενος στα μέλη του δ.σ.ο κ. Σάλλας σημείωσε πως «παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου».
Όπως τόνισε, «είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, «στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούσα να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ.της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ.της Τράπεζας».
Και πρόσθεσε: «Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.
Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%.
Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά».
Έρχονται κι άλλες αλλαγές
Εκτός από την προεδρία του ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε αναζήτηση και διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση εδώ και μήνες του Άνθιμου Θωμόπουλου.
Έκτοτε, η τράπεζα παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο. Παρά την επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου από το σύμβουλο που είχε επιλεγεί για το σχετικό διαγωνισμό και την έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η τοποθέτησή του δεν προχώρησε λόγω βέτο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Αντίθετος στην τοποθέτηση αυτή ήταν και το fund του επενδυτή Τζον Πόλσον, ο οποίος μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διατηρεί ποσοστό γύρω στο 10% στην Πειραιώς.
Η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, ενώ σημαντικές αλλαγές επίκεινται στη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου, λόγω του νέου νόμου που έχει ψηφιστεί για την εταιρική διακυβέρνηση στον κλάδο.
Αυτός προβλέπει μεταξύ άλλων για τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ., αλλά και για τους προέδρους, πολυετή διεθνή εμπειρία και αποχή από το εγχώριο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 5 χρόνια.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου