16.7.16

Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο «κουρελού»...

Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο «κουρελού»
...λέει η Φώφη...
«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε εκλογικό νόμο "κουρελού", ούτε πρόκειται φυσικά να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι», ξεκαθαρίζει η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της στην...

«Εφημερίδα των Συντακτών» .

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγορεί την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παίζουν «το δικομματικό τους παιχνίδι» με φόντο τον εκλογικό νόμο, «κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση». Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να ανάγει το ζήτημα του εκλογικού νόμου σε παιγνίδι «μικροκομματικής τακτικής και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης», ενώ αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, σχολιάζει ότι αρνείται κάθε συζήτηση για αλλαγές θεωρώντας «κεκτημένο» το μπόνους των 50 εδρών.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε συνδυασμό όμως με μια «σοβαρή μεταρρύθμιση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος», που θα προκύψει μέσα από μια «ουσιαστική συζήτηση και ευρύτερες συναινέσεις».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «έχει μια ενιαία λογική τόσο στην κατεύθυνση της δίκαιης αναλογικής κατανομής των ψήφων, όσο και σε σχέση με την απόδοση ενός μικρότερου μπόνους στο πρώτο κόμμα, εφόσον η λαϊκή ετυμηγορία τού δώσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό». «Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες είναι επίσης για μας, μαζί με το όριο του 3%, μια σαφής κόκκινη γραμμή», προσθέτει και συνεχίζει: «Εάν ο κ. Τσίπρας πράγματι δεν θέλει εκλογές με το μπόνους των 50 εδρών και ο κ. Μητσοτάκης πράγματι ενδιαφέρεται για τη μη ακυβερνησία, ας συντρέξουν στην πρότασή μας, ιδού η Ρόδος».

Εξάλλου, η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει «σταθερή και καθαρή θέση», ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με προγραμματικές συγκλίσεις, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα και οπωσδήποτε μεταξύ αυτών το πρώτο και δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη».

Ακόμη, αναφέρει ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι βρίσκονται σε «κομβικό σημείο», καθώς «διαφαίνεται δυνατότητα προγραμματικές συμφωνίας». «Εμείς επιδιώκουμε να συναντηθούμε χωρίς να εκβιάσουμε τις εξελίξεις. Θέλουμε να γεννηθεί το νέο, το καινούριο, όχι να το εκβιάσουμε», τονίζει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: «Δεν αναζητάμε το πάρτυ των κομματικών ελίτ, αλλά κάνουμε ανοικτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη».

Τέλος, για το θέμα της εκλογής αρχηγού, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι θα γίνει από τη βάση, αφού συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα, « μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» που θα «συνεκτιμά τη διάσταση των πολιτικών εξελίξεων». «Κανείς δεν επιθυμεί μια σύγκρουση κομματικών μηχανισμών, θα ήταν παράλογο και ανόητο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, που είναι τόσο κρίσιμη για τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένη να διασφαλίσουμε μια διαδικασία δημοκρατική, άψογη και διαφανή», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: