26.7.16

Άγριος ο πόλεμος κατά Σάλλα από Πόλσον και Στουρνάρα!...

Τεράστια απώλεια για την Αγορά η αποχώρησή του από την Τράπεζα Πειραιώς, που την έκανε κολοσσό...

Από το "Παρόν"

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η παράδοση των τραπεζών μας στους... «θεσμούς»! Η... συμβολαιογραφική πράξη είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην αγωνία του να...
κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η δόση της δόσης –7,5 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που είναι όλο το ποσό (τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ ακόμη δεν τα έχουμε πάρει)– και να πληρωθούν... ληξιπρόθεσμα του κράτους στους δανειστές, υπέγραψε τον νόμο με τη... σκέψη ότι μετά θα τον αλλάξει.

Μόνο που τα αφεντικά έχουν αποδείξει ότι δεν τρώνε κουτόχορτο. Και επέστρεψαν την επιστολή που έστειλε στους «θεσμούς» για τροποποιήσεις ως... απαράδεκτη, λέγοντας ότι τα υπογεγραμμένα δεν αλλάζουν, ενώ ανάλογη τύχη είχαν και οι επιστολές που έστειλαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στον πρόεδρο της Κομισιόν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. 

Μετά και το τελεσίγραφο αυτό, ξεκίνησε η παράδοση των κλειδιών. Κύριος στόχος ήταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος δεν είναι από αυτούς που εκτελούν εντολές. Απόδειξη, το ότι μόλις είδε πως ο κολοσσός που δημιούργησε χάνει την ανεξαρτησία του τους πέταξε την παραίτησή του. 

Είχαν επιχειρήσει, βέβαια, από καιρό να υποσκάψουν τη θέση του, με πόλεμο που είχε αρχίσει το γνωστό «κοράκι» Τζον Πόλσον και είχε ακολουθήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Προσωρινή πρόεδρος ανέλαβε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία είναι εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς. 

Σε ξένα χέρια και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στο Γενικό του Συμβούλιο μετέχουν τρεις ξένοι και κατέφθασε και τέταρτος, μια γερμανίδα τραπεζίτης, ενώ η αναπληρώτρια του διευθύνοντος συμβούλου θα είναι Ουγγαρέζα! 

Έπεται η Εθνική Τράπεζα. Η πρόεδρός της Λούκα Κατσέλη θα έχει αποχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. 

Η Eurobank, που –όπως λέγεται– έχει προβλήματα, έχει περάσει στα χέρια του άλλου «κορακιού», του Πρεμ Γουάτσα, και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο ποιον θα βάλει, ενώ και στην Alpha Bank δεν φαίνεται να αφήνουν τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Δ. Μαντζούνη.

Εξάλλου, στην Attica Bank υπάρχει εντολή να υποβάλουν όλοι τις παραιτήσεις τους, πλην της κ. Πουσκούρη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος. Ήδη αναμένεται η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. 

Στηρίζει τους ξένους ο Μητσοτάκης...

Άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δώσει ακόμη και ο καλόπιστος πολίτης στην πρωτοφανή... αφωνία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για το πέρασμα των ελληνικών τραπεζών στους ξένους, στην απόλυτη εξουσία των δανειστών-«θεσμών». 

Αυτή η αφωνία δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι συμφωνεί με την παράδοση των τραπεζών στους ξένους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. 

Συναινούν και οι βιομήχανοι!

Όπως καμία αντίδραση δεν υπήρξε και από την πλευρά του λαλίστατου Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). 

Το επισημαίνουμε και θα περιμένουμε την απάντησή τους πριν πούμε ότι δεν έχουν αντίρρηση για την παράδοση των τραπεζών στους δανειστές. 

Αν είναι έτσι, να μην παραπονιού­νται για το νέο καπέλο που μας φοράνε... Αν αυτή είναι η ελληνικότητα της υψηλής επιχειρηματικότητάς μας, να τη χαίρονται...


Αν είχαν πάρει τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης, θα είχαν μείνει σε ελληνικά χέρια όλες οι τράπεζες - Ποιος έκανε αυτό το ολέθριο λάθος (κατά άλλους έγκλημα);

Σοβαροί, αξιόπιστοι και έγκριτοι οικονομολόγοι, έμπειροι περί τα τραπεζικά, υποστηρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση, και βασικά το οικονομικό επιτελείο, έπρεπε να είχε διαθέσει και τα 25 δισ. ευρώ που μας είχε... δώσει ο ESM για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, οπότε σήμερα δεν θα είχαμε τον αφελληνισμό τους. Να θυμίσουμε ότι τότε κυβερνητικοί παράγοντες θριαμβολογούσαν ότι οι τράπεζες χρειάστηκαν μόνο 5,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ότι απέκτησαν τα κεφάλαια που χρειάζονταν και είχαν ικανή ρευστότητα. Και υποστήριζαν πως το ότι δεν πήραμε και τα 25 δισ. ευρώ στέλνει το μήνυμα προς τα έξω ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και τα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν. 

Τώρα τι έχουν να πουν όλοι εκείνοι οι... ξύπνιοι; 

Τι έχουν να πουν για το ότι από δω και πέρα θα πρέπει να αναφέρονται στους ξένους ή στις φιλιππινέζες τους, που θα βάλουν διοικητές στις πάλαι ποτέ ελληνικές τράπεζες;

Έγκλημα έκαναν. Να έχεις ζεστό χρήμα στα χέρια σου και να μην το αξιοποιείς για να κτίσεις οχυρά, με αποτέλεσμα να χάνεις και τις τράπεζες... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: