3.7.16

Αυτοί είναι οι επίδοξοι διάδοχοι του Κάμερον...

Η απόφαση των βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ιστορικό δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης, πέραν των αναταράξεων που προκαλεί συνολικά στην ΕΕ, έφερε τεράστια αναταραχή και στα...
δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας. Και μπορεί στους Εργατικούς ο Τζέρεμι Κόρμπιν να διαμηνύει –παρά την πρόταση μομφής εναντίον του- πως δεν θα παραιτηθεί, στο Συντηρητικό στρατόπεδο οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος με αποτέλεσμα η άτυπη κούρσα διαδοχής να αρχίσει άμεσα. Και ενώ ο μέχρι πρότινος επικρατέστερος διάδοχος του και εκ των πρωτοστατών της εκστρατείας υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον έκανε την έκπληξη μεγατόνων την περασμένη Πέμπτη ανακοινώνοντας πως δεν θα κατέλθει υποψήφιος, οι υπόλοιπο δελφίνοι όμως άρχισαν ήδη να «συνωστίζονται» στην αφετηρία και η διαδικασία αναμένεται να αποκτήσει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο νέος ηγέτης των Τόρις θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου και επιλεχθεί μέσω ψηφοφορίας καθώς στις κάλπες θα προσέλθουν 150.000 μέλη που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο από τους επικρατέστερους διάδοχους.
Οι υποψηφιότητες

Κάπως έτσι άρχισε να δημιουργείται το παζλ με τις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Κάμερον. Μία από τους πρώτους που έσπευσε να δηλώσει το «παρών», ήταν η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέσα Μέι. Τα ΜΜΕ στο νησί την έχουν αποκαλέσει ως τη «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ» και η ίδια δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό της για τη «Σιδηρά Κυρία» που κυβέρνησε το νησί τη δεκαετία του 80. Η Μέι, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Παρότι ευρωσκεπτικίστρια, η Μέι είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης -προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit. Η Μέι τηρεί μια συναινετική στάση που έκανε την Sunday Times να την παρουσιάσει ως «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του (συντηρητικού) κόμματος».

Ακόμη μία υποψηφιότητα είναι αυτή του Στίβεν Κραμπ, ο οποίος διατηρεί το χαρτοφυλάκιο για τις Συντάξεις, ο οποίος θεωρείται ως ο ανερχόμενος αστέρας του Συντηρητικού κόμματος. Ήταν ο πρώτος που έσπευσε να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ κατά την εκστρατεία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο Κραμπ ποντάρει στο λαϊκό του παρελθόν – θήτευσε σε δημόσιο σχολείο εν αντιθέσει με πολλούς συναδέλφους του στο κόμμα- και εμφανίζει τον εαυτό του ως έναν ενωτικό υποψήφιο ο οποίος θα υλοποιήσει την το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Ήδη έχει ταχθεί κατά ενός νέου δημοψηφίσματος λέγοντας πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, ενώ διαμηνύει πως κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο έλεγχος της ελεύθερης διακίνησης προσώπων – ακανθώδες θέμα στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες- θα είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ζήτημα.

Στη θέση εκκίνησης έχει μπει και ο Λίαμ Φοξ, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας. Θεωρείται ο πιο έμπειρος κοινοβουλευτικός από τη λίστα των υποψηφίων καθώς είναι βουλευτής για περισσότερα από 20 χρόνια. Παρουσιάζεται ως η «αυθεντική φωνή» της συντηρητικής δεξιάς, ενώ και αυτός με τη σειρά του υπόσχεται πως η ψήφος για το Brexit θα γίνει σεβαστή, ενώ είναι και φανατικός υπέρμαχος της ειδικής σχέσης της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες έχει στενούς δεσμούς.

Το 2011 παραιτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας με την κατηγορία ότι παραβίασε τον… υπουργικό κώδικα , ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις το 2005. Κατά το παρελθόν και όσο το κόμμα του είχε βρεθεί στην αντιπολίτευση ήταν αναμεμιγμένος σε υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος μαζί με άλλους βουλευτές καθώς κατηγορήθηκε πως εκμεταλλευόταν για ίδιον όφελος χρηματικά ποσά από τη βρετανική Βουλή.

Υποψηφιότητα με ισχυρές πιθανότητες είναι αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, αν και θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως έκπληξη γιατί ο αναμενόταν να διατελέσει συντονιστής της εσωκομματικής εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Γκόουβ, που εν τέλει πρόλαβε τον Τζόνσον και κατέθεσε την υποψηφιότητά του νωρίτερα, απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στο εσωτερικό των Συντηρητικών. Το 2010 τοποθετήθηκε Υπουργός Παιδείας και το 2014 έγινε Υπεύθυνος Κομματικής Πειθαρχίας της Κυβέρνησης για τη Βουλή. Επίσης, ο 48χρονος Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει στην δημοσιότητα το πρόγραμμά του για την διακυβέρνηση της χώρας, το οποίο αναμένεται να φέρει ενότητα και αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποψηφιότητα για την προεδρία των Τόρις τέλος έθεσε και η υπουργός Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ, η οποία και αυτή με τη σειρά της επιχειρεί να παρουσιαστεί ως η διάδοχος της Μάργκαρετ Θάτσερ. Θεωρείται μία εκ των πιο παθιασμένων υποστηρικτών του Brexit, ενώ πριν εισέλθει στην πολιτική ήταν στέλεχος στον χρηματοπιστωτικό τομέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: