28.7.16

Χιλιάδες πολιορκημένοι στο Χαλέπι...


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους αντάρτες που έχουν αποκλείσει το Χαλέπι καθώς ο καθεστωτικός στρατός του Άσαντ ανακοίνωσε ότι...
έχει περικυκλώσει την περιοχή.

Πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι είναι οι περίπου 40.000 αποκλεισμένοι άμαχοι, με τα τρόφιμα και το νερό να λιγοστεύουν.

Όπως δήλωσε στο CNN ο φωτορεπόρτερ Karam Al Masri, υπάρχει έλλειψη σε όλα τα είδη ανάγκης, οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές και οι άνθρωποι στέκονται σε μεγάλες ουρές για να πάρουν τρόφιμα.


Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε κάθε οικογένεια αναλογούν έξι καρβέλια ψωμί κάθε δύο ημέρες.

Αν και οι κάτοικοι λαμβάνουν μηνύματα να φύγουν από την πόλη, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, εξηγεί ο Masri.

«Δεν υπάρχουν δίοδοι διαφυγής, όλοι οι δρόμοι είναι αποκομμένοι και όλοι φοβούνται ότι ο στρατός του Άσαντ θα σκοτώσει όποιον επιχειρήσει να φύγει».

Δυνάμεις του καθεστώτος προχώρησαν σήμερα σε ρίψη τροφίμων, αλλά ο κόσμος φοβάται να τα τα φάει μήπως είναι δηλητηριασμένα.


Βόμβες διασποράς

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) κατηγόρησε σήμερα το συριακό καθεστώς και τον ρώσο σύμμαχό του ότι χρησιμοποιούν ευρέως τα απαγορευμένα όπλα μαζικής διασποράς στις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών στη Συρία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κατέγραψε 47 φορές τη χρήση όπλων διασποράς από τις 27 Μαΐου, τυφλές βόμβες που σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες άμαχους στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες σε τρεις επαρχίες.

«Μετά την επανάληψη των κοινών ρωσο-συριακών επιχειρήσεων, παρατηρήσαμε μια συνεχή χρήση όπλων διασποράς», διευκρίνισε ο Ολε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής εκτάκτων επιχειρήσεων του Human Rights Watch.

«H ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να εγγυηθεί ότι οι δυνάμεις της και αυτές της Δαμασκού δεν χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά, εξ ορισμού τυφλά».

© 2016 Hussam Al-Termanini
Τον Δεκέμβριο το HRW δήλωσε ότι έχει τεκμηριώσει τη χρήση επί 20 φορές όπλων διασποράς από τότε που άρχισαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Παρότι η Ρωσία και η Συρία δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη (του Όσλο) για τα όπλα διασποράς, εξακολουθούν να δεσμεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου που απαγορεύει τις τυφλές επιθέσεις», δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Οι βόμβες διασποράς ερρίφθησαν από αέρος ή εκτοξεύθηκαν από την ξηρά. Οι βόμβες αυτές εκρήγνυνται στον αέρα και διασπείρουν μικρότερες σφαίρες, μεγέθους μπάλας του τένις, σε μεγάλη έκταση.

Αμνηστία σε όσους παραδοθούν

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, προσφέρει αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν στις αρχές κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών.
Μπασάρ αλ Άσαντ
Μπασάρ αλ Άσαντ Μπασάρ αλ Άσαντ | SANA via AP
Η χορήγηση αμνηστίας προβλέπεται σε σχετικό προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα και προτρέπει στην απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, όσοι απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους τους θα εξαιρεθούν της τιμωρίας εάν παραδοθούν μέσα σε ένα μήνα.

Ανθρωπιστική επιχείρηση ανακοίνωσε η Μόσχα

Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, ανακοινώνει πρωτοβουλίες.
O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου
O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου | Russian Defense Ministry Press Service
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ο ρωσικός και ο συριακός στρατός θα αρχίσουν «μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση» στο Χαλέπι προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους «που έχουν γίνει όμηροι τρομοκρατών».

Τρεις διάδρομοι θα ανοίξουν για τη διαφυγή αμάχων από την πόλη και ένας τέταρτος διάδρομος για τους μαχητές που επιθυμούν να παραδοθούν βόρεια του Χαλεπιού, κοντά στον δρόμο Καστέλο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: