H απάντηση του Γιάνη στον Γιάννη...
Κόντρα μεταξύ δύο πρώην υπουργών Οικονομικών, του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, ξέσπασε με αφορμή τη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ ότι ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης κόστισε στην Ελλάδα 86 δισ. ευρώ. Ο Βαρουφάκης έκανε...
λόγο από την πλευρά του για «αστείες ανακρίβειες».
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέλυσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το κόστος της λανθασμένης διαπραγμάτευσης.
Γιατί ο Βαρουφάκης κόστισε 86 δις. στην Ελλάδα;
«Πολλοί ρώτησαν για το κόστος αυτής της διαπραγμάτευσης, αν αυτό το κόστος των 86 δισ. που ανέφερα είναι πραγματικά κόστος» είπε σε κάποιο σημείο, για να απαντήσει: «Κοιτάξτε, εγώ έκανα μια ήπια προσέγγιση. Είπα ότι τα 86 δισ. είναι μια προσέγγιση του κόστους για το τρίτο Μνημόνιο. Το τρίτο Μνημόνιο αυτό καθ’ αυτό δεν ήταν επιθυμητό από κανέναν. Κανείς δεν ήθελε να υπογράψουμε τρίτο Μνημόνιο, νομίζω άρα ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο Μνημόνιο. Το ότι οδηγηθήκαμε σε περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων, σε μεγάλη εκροή καταθέσεων, αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος. Εάν επιθυμείτε να συνδέσετε αυτό με κόστος πραγματικό, δηλαδή μείωσης της περιουσίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αυτό προκύπτει. Εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και την συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015, θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ. Εάν προσθέσετε σε αυτό και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών -για να μην σας πω το υπόλοιπο κόστος του ιδιωτικού τομέα- προκύπτει σαφώς ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος. Βεβαίως, δεν λέω ότι αυτό το κόστος είναι μόνιμο, μπορεί σιγά-σιγά να μειωθεί ακολουθώντας τη σωστή πολιτική. Αυτή για παράδειγμα που γίνεται τώρα θεωρώ ότι είναι μια πολιτική επιστροφής στην πραγματικότητα και χαίρομαι που έγκαιρα η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Έγκαιρα. Υπέγραψε τη συμφωνία και αρχίζει το κόστος αυτό και μειώνεται».
Αντιδρώντας, δε, στις σχετικές διαμαρτυρίες βουλευτών της συμπολίτευσης, επανήλθε λέγοντας για το κόστος της διαπραγμάτευσης: «Νομίζω ότι σας είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια του μνημονίου προσεγγίζουν το κόστος αυτό. Σας είπα ότι συγκρίνετε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αν θυμάμαι του 2014 και αυτήν που έκανε τον Ιούλιο του 2015. Οι δύο γραμμές απέχουν 30% του ΑΕΠ, αυτό είναι κόστος. Είναι χειροτέρευση της καθαρής θέσης του δημόσιου, προσθέστε και το κόστος του ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για να υπολογίσουμε το κόστος του ιδιωτικού τομέα, προσθέτουμε όμως το κόστος της απώλειας της αξίας των τραπεζών που υπέστη».
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των βουλευτών συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα ο κ. Στουρνάρας να επιμείνει: «Σας είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια που είπα εγώ και τα οποία τα παρουσίασα ως κόστος Μνημονίου συν εξόδου καταθέσεων συν κεφαλαιακών περιορισμών προσεγγίζουν ένα πραγματικό κόστος. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικό κόστος, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτό που πρέπει να εστιάσουμε σήμερα είναι το πώς στην πάροδο του χρόνου θα μειώσουμε το κόστος αυτό και μέσα στην περίοδο του προγράμματος και μετά. Και ο μόνος τρόπος για να το μειώσουμε αυτό, είναι ακριβώς να ακολουθήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές που θα οδηγήσουν σε υψηλή ανάπτυξη στη χώρα».
Η απάντηση Βαρουφάκη
Απαντώντας στον Γιάννη Στουρνάρα ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «αστείες ανακρίβειες» και ανήρτησε την παλαιότερη κοινή του ανακοίνωση με τον Νίκο Θεοχαράκη, με την οποία απαντούσε και πάλι στονδιοικητή της ΤτΕ.
Στην ανακοίνωση κατηγορούν τον Γιάννη Στουρνάρα για το ότι η «εκροή καταθέσεων ξεκίνησε την 3η Δεκεμβρίου 2014, όταν ο κ. Στουρνάρας διέπραξε μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών δηλώνοντας, δημοσίως, ότι φοβάται πως θα προκύψει «πρόβλημα ρευστότητας» στην αγορά.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου