Ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν θεωρεί τη Φιλανδία βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση διότι...
τα οικονομικά προβλήματά της είναι σοβαρά και τυχόν έξοδός της δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo).
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φινλανδοί το θυμούνται ακόμα.
Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια, όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.
Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ' αυτόν τρεις λόγους: την κατάρρευση της Nokia, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα.
Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας, όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25%, και της Ελλάδας (20%).
Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.
«Πολλοί στη Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», τονίζει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με τη γνώμη αυτή.
Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ό,τι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου