18.7.16

Το δύσκολο σταυρόλεξο του Μητσοτάκη για την απευθείας εκλογή Προέδρου...

to-duskolo-staurolekso-tou-mitsotaki-gia-tin-apeutheias-eklogi-proedrou
Πεδίο ισορροπίας μεταξύ των αντικρουόμενων απόψεων στο εσωτερικό της Ν.Δ., κυρίως μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, αναζητεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την...
απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Εκ των πραγμάτων, αυτή η κίνηση, αποτελεί ένα δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της.

Παράλληλα, στη σκιά της προ ημερών επιλογής του Κυρ. Μητσοτάκη να καλέσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κυρίως ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Ποτάμι, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για να αποτραπεί η συγκέντρωση των 200 βουλευτών, στη Συγγρού είδαν τον Πρωθυπουργό να κάνει μια ρελάνς.

Νέα εσωστρέφεια

Η σύνδεση της εφαρμογής της απλής αναλογικής με τη μετατροπή της συνταγματικής αναθεώρησης σε κεντρικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, προκαλεί ερωτηματικά στη Ν.Δ., η οποία μόλις πριν ένα μήνα, βρέθηκε στη δίνη εσωστρέφειας. Και αυτό διότι όταν είχε αρχίσει η συζήτηση, αναδείχθηκε η εικόνα ενός κόμματος, όπου βασικοί του παράγοντες με κεντρικό ρόλο επί πολλά χρόνια είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σε μια χρονική στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται την πρόταση για εκλογή από το λαό, οι πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην  πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επίτροπος και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος προτιμούν την απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να επαναφέρει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, μεταφέρει και το…«πρόβλημα» στη Ν.Δ. που πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της, μέσα από διευρυμένη εσωκομματική συζήτηση και ζύμωση. Ήδη, αρκετοί στο παρασκήνιο ζητάνε να συγκληθεί εκ νέου η Κ.Ο. της Ν.Δ. και να συζητήσουν τη στάση του κόμματος και να γίνει εκτενής συζήτηση. 

Ακόμα και η κίνηση του Πρωθυπουργού να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος –έστω και με συμβουλευτικό χαρακτήρα- θα αναγκάσει τη Ν.Δ. εκ των συνθηκών να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστηρίζει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή και συζητεί να γίνεται αυτή από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, ενώ δέχεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου και επιζητεί την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της βουλής.

Ο γρίφος Μεϊμαράκη

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον και η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή και συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από το λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν οδηγούν στην ανάδειξη προέδρου. Την πρόταση Μεϊμαράκη, η οποία συμπληρώνεται με την προϋπόθεση να είναι ίδιοι οι υποψήφιοι στην εκλογή από το λαό, φέρεται να είναι ανοικτός να τη συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι και οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές της Β’ Αθήνας με την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για σπάσιμο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Οι βουλευτές που διαφωνούν υποστηρίζουν ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών θα οδηγήσει να εκλέγονται σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο όσοι έχουν βαρύ όνομα ή είναι από «τζάκια»...

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: