Προσωρινή – και σιωπηλή - ανακωχή στο μέτωπο των πλεονασμάτων και γρήγορο και ομαλό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ζητήσει αύριο στην Αθήνα ο...
επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε μια επίσκεψη που εντάσσεται στο αναγνωριστικό, και «φιλικό» προοίμιο του νέου, φθινοπωρινού γύρου της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Στο πλαίσιο αυτό, και με τα σχετικά μηνύματα να έχουν φθάσει ήδη στην Αθήνα, τόσο με επιστολές της ευρωπαϊκής πλευράς των πιστωτών όσο και στις απ’ ευθείας επαφές που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να τονίσει στις αυριανές του συναντήσεις την ανάγκη να μην ανοίξουν νέα μέτωπα.
«Είναι προς το συμφέρον όλων, αλλά πρώτα από όλα της Ελλάδας, να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται», ήταν άλλωστε το χαρακτηριστικό σήμα που ήδη έστειλε με τη χθεσινή του συνέντευξη στο πρακτορείο ΜΝΙ, ενώ κομβικό ρόλο στην «ανακωχή» που επιζητούν οι εταίροι έχει ο επίμαχος στόχος για τα πλεονάσματα.
Και επ’ αυτού, ο Πιερ Μοσκοβισί έδωσε στίγμα προθέσεων στην ίδια συνέντευξη, καλώντας ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση σε… σιωπηρή συμφωνία μετάθεσης της συζήτησης: «Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018», είπε, «έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα».
Η λέξη «τώρα» είναι και το κλειδί της τακτικής των ευρωπαίων οι οποίοι, παρ’ ότι στις ανεπίσημες συζητήσεις τους αναγνωρίζουν ότι είναι ανέφικτη η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για μια… δεκαετία μετά το 2018, ζητούν να τηρηθούν τύποις οι στόχοι και οι δεσμεύσεις τώρα και να ανοίξει η όποια συζήτηση μετά το 2017 και τις γερμανικές εκλογές.
Η δε παρέμβαση και επίσκεψη Μοσκοβισί έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διατυπώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2017 – 2020.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έθεσε ήδη την περασμένη εβδομάδα το αίτημα για μείωση του στόχου του πλεονάσματος στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020 – ένα αίτημα, το οποίο από διαφορετικές σκοπιές μεν αλλά με το ίδιο σκεπτικό, προβάλουν εκτός από την κυβέρνηση τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επί του παρόντος, οι απαντήσεις των ευρωπαίων παραμένουν αρνητικές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει εισηγήσεις ακόμη και για μονομερή υιοθέτηση των χαμηλότερων στόχων για τα πλεονάσματα μετά το 2018, στηριζόμενη και στο σκεπτικό ότι μετά το 2018 «θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο».
Επ’ αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία το τι θα συζητήσει και συμφωνήσει αύριο ο Πιερ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς οι ευρωπαίοι επιζητούν κοινή γραμμή με την Αθήνα απέναντι στο ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ είναι εξ αρχής ο πλέον ένθερμος και σθεναρός υποστηρικτής των χαμηλότερων πλεονασμάτων, και οι εκπρόσωποί του δεν σταματούν να δηλώνουν δημοσίως ότι οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% δεν είναι ρεαλιστικοί. Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι ο Πιερ Μοσκοβισί προανήγγειλε χθες νέο γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ το φθινόπωρο και ζήτησε «έξυπνο και αμοιβαία επωφελή» συμβιβασμό.
Το εάν υφίστανται οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο συμβιβασμό θα φανεί και από το αυριανό πέρασμά του από την Αθήνα...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου