24.7.16

Συνεπιβάτες στο… τρένο ΣΥΡΙΖΑ και Κώστας Καραμανλής;...


Ένα ιδιότυπο «πίνγκ-πόνγκ» συναίνεσης καταγράφηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή (22/7), ανάμεσα στον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και τον βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή (του Αχιλλέα) με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων των ελληνικών σιδηροδρόμων. Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά ταιριάζει με την...
περίοδο έντονης φραστικής πόλωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδίως όταν μόλις την προηγούμενη Πέμπτη Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν στην Βουλή στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

‘Όλα συνέβησαν  στην συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου». Το νομοθέτημα ψηφίστηκε με την συναίνεση και της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε ως εισηγητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (του Αχιλλέα), ο οποίος έκανε μία ιδιαίτερα συναινετική τοποθέτηση.

Όπως είπε «η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο» προτείνοντας «να χαράξουμε μια δική μας στρατηγική, μια στρατηγική που θα είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας και συνεννόησης σε μακροχρόνιο σχεδιασμό». Μάλιστα έθιξε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια τότε της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν να ανοίξει τον Πειραιά και να τον κάνει το πρώτο λιμάνι το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλα τα προϊόντα από τις αγορές της Ασίας».

’Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως «ο κύριος Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», παραδέχθηκε πως ο Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στη σχέση με την Κίνα και τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος. Θα θέλαμε πραγματικά να πιστέψουμε τα λόγια του Πρωθυπουργού, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι δυστυχώς, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει τότε, σιγά-σιγά κλείνει. Ας πιστέψουμε ότι αυτό δεν θα το αφήσουμε να γίνει πραγματικότητα».

Την παρατήρηση αυτή δεν την άφησε «να πέσει κάτω» ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Σχολίασε ότι «ο κ. Καραμανλής είχε προς τιμήν του μία αυτοκριτική διάθεση για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και αφήνει είναι μία αχτίδα εθνικής συνεννόησης, μια χαραμάδα» προσθέτοντας πως «απευθύνουμε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιχειρήσουμε τη συναίνεση και τη συνεργασία στην τεχνική νομοθεσία, στους κρίσιμους τομείς που δίνουν υπεραξία στη χώρα, στο στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αφού δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε άλλα ζητήματα».

Η παραπάνω εικόνα πάντως ταιριάζει και με την ιδιαίτερα προσεκτική μεταχείριση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Ακόμη και στην τελευταία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο ο Α.Τσίπρας σχολιάζοντας την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών μίλησε για «βήματα τα οποία επιχείρησαν και άλλες κυβερνήσεις, αλλά δεν τα έφεραν ποτέ εις πέρας στο τέλος» αναφερόμενος προφανώς στην κυβέρνηση Καραμανλή και στο νομοθέτημα για τον «βασικό μέτοχο». Σχολιασμός που έχει επαναληφθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης στις 12 Φεβρουαρίου, είχε χαρακτηριστεί από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, ως «ηχηρή» η απουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, από την δύσκολη ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Επικρατείας, σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου, ΕΔΩ...

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: