6.7.16

«Καίει» τον Μπλερ...

...η έκθεση Σίλκοτ για τον πόλεμο στο Ιράκ...
Η Βρετανία εισέβαλε στο Ιράκ πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης Σίλκοτ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της επιτροπής σερ Τζον Σίλκοτ.


Το...
Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ. Στην επιτροπή κατέθεσαν 150 μάρτυρες και αναλύθηκαν 150.000 έγγραφα.

View image on Twitter
View image on Twitter
 Follow
 Caroline Lucas ✔ @CarolineLucas
2.6 million words - speed reading starts now #Chilcot
10:07 AM - 6 Jul 2016
  530 530 Retweets   624 624 likes

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα», δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ παρουσιάζοντας την έκθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο ο βρετανός πρωθυπουργός είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους: «Μαζί σου, οτιδήποτε».

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Στην συνέχεια, ο Τόνι Μπλερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη, χωρίς εξαίρεση ή δικαιολογία. 
Ταυτόχρονα θα πω για ποιόν λόγο πιστεύω ότι ήταν καλύτερο να διώξουμε τον Σαντάμ Χουσείν και για δεν πιστεύω πως αυτό προκάλεσε την τρομοκρατία που βλέπουμε σήμερα είτε στη Μέση Ανατολή είτε αλλού στον κόσμο. 
Πάνω απ' όλα θα αποτίσω φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θα εκφράσω την λύπη μου για τις απώλειες ζωών και την θλίψη που προκλήθηκε στις οικογένειες και θα καθορίσω τα μαθήματα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουν οι μελλοντικοί ηγέτες από την εμπειρία μου». 

Κάμερον: Δεν υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο σερ Σίλκοτ δεν εκφράζει την άποψη για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν νομιμοποιημένος ή όχι, αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες αξιολογήθηκε η νομιμότητά του δεν είναι ικανοποιητικές.

Υποστηρίζει επίσης πως οι διπλωματικές επιλογές δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί.

Ακόμα, υποστηρίζει πως ο Τόνι Μπλερ έστειλε σημειώσεις στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους στις οποίες έλεγε πως δεν συμφωνούσε με τους συναδέλφους του. Δεν υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζον Σίλκοτ, αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρείχε τον κατάλληλο εξοπλισμό, λέει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στο ίδιο σημείο ανέφερε πως το υπουργείο άμυνας άργησε να απαντήσει στην απειλή με αυτοσχέδιους μηχανισμούς της αντίπαλης πλευράς και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επανεκτιμήσει την κατάσταση αλλά δεν το έκανε.

Επίσης, η έκθεση Σίλκοτ, σύμφωνα με τον Κάμερον επικεντρώνεται στην απόσυρση τελικά των δυνάμεων από το Ιράκ και πως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα επηρέαζε τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: