21.7.16

Αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας...

Αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας για την τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης
...για την τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης...
Αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να θέσει για τρεις μήνες την Τουρκία σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της...
Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα.

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάγερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. Αυτό, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, εσωτερικά και εξωτερικά.

«Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία. Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης».

Ενώ η Αυστρία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη χώρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πραξικοπήματος.

Η Βιέννη ζητάει επίσης εξηγήσεις για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της επιχείρησης εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία και των διαδηλώσεων που γίνονται στην Αυστρία υπέρ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό των Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πρώτες αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο αντιπρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ είπε ότι πρόκειται για αχαριστία απέναντι στη Βουλή και πολιτικό πραξικόπημα. Το επίσημο CHP αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και να καθορίσει τη στάση του.

Σήμερα αναμένεται επίσης δήλωση και από το ακροδεξιό ΜΗΡ.

Ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας στηρίζουν την απόφαση

“Η απόφαση για Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης δεν αφορά την καθημερινή ζωή του λαού μας, αλλά την ταχεία λειτουργία των μηχανισμών του κράτους”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ χθες το βράδυ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για να πολεμηθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά είπε στη δική του δήλωση “να μην ανησυχεί κανείς, δεν θα επηρεάσει αρνητικά κανένα πολίτη μας”. Ανέφερε ότι η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα επιταχύνει το έργο της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα

Σε δημοσίευμά της η ‘Χουριέτ’ σήμερα με τον τίτλο "Τι θα αλλάξει στη ζωή μας;" αναφέρει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεβλήθη και πάλι στην Τουρκία έπειτα από 14 χρόνια. Η προηγούμενη φορά ήταν στις 19 Ιουλίου 1987 στην νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ και έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2002.

Το χαρακτηριστικό της ήταν ότι περιορίζονται τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες χωρίς να χρειάζεται νομική ρύθμιση. Με βάση το Σύνταγμα μπορεί αυτή η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης να παραταθεί επ’ αόριστον.

Έτσι...

  • μπορεί να επεκταθεί η κράτηση των συλληφθέντων.
  • μπορεί να περιοριστεί η κίνηση των πολιτών ή να απαγορευτεί.
  • μπορεί να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις και οι κινήσεις οχημάτων.
  • θα επιτρέπονται σωματικές έρευνες και έλεγχοι ταυτότητας ανά πάσα στιγμή από την αστυνομία.
  • οι πολίτες υποχρεώνονται να έχουν μαζί τους ταυτότητα.
  • μπορεί να απαγορευτεί η κυκλοφορία συγκεκριμένων βιβλίων, περιοδικών, φυλλαδίων, εφημερίδων, ταινιών, θεατρικών παραστάσεων.
  • οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να πυροβολήσουν σε περίπτωση που βρεθούν σε κατάσταση άμυνας...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: