Νέα ήθη και έθιμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα θα φέρει πιθανότατα ο νέος εκλογικός νόμος, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Πολυκομματικές κυβερνήσεις, «μεγάλοι συνασπισμοί» αλλά και... αδιέξοδα, όπως ...
συνέβη στην Ισπανία, μπαίνουν στο παιχνίδι. Ενδεικτικά, εξετάζουμε πώς θα ήταν η σημερινή Βουλή εάν είχε ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα.
Το σίγουρο είναι ότι με την αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών που θα βρίσκονται στη Βουλή καθίσταται πλέον απαραίτητη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Πώς υπολογίζονται οι έδρες
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση «για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
πηγη thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου