Καθώς το πολιτικό και θρησκευτικό καθεστώς της Τουρκίας αρνείται την κανονική ταφή στους επίδοξους πραξικοπηματίες, αρκετοί επιχείρησαν να συγκρίνουν τον Ερντογάν με τον Κρέοντα από την «Αντιγόνη». Ποια «Αντιγόνη» όμως; Του Σοφοκλή ή του Μπρεχτ;
Δεν...
υπάρχει χώρα καμιά που να ‘ναι ενός ανθρώπου
Αίμονας
Ωστε δεν θεωρείται η πόλη εκείνου που είναι ο άρχοντάς της;
Κρέοντας
H ιστορία, όπως τη διηγήθηκε ο Σοφοκλής, είναι λίγο-πολύ γνωστή: Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, δύο από τα τέσσερα παιδιά του Οιδίποδα, έχουν συμφωνήσει να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα.
Ο Ετεοκλής όμως αρνείται να παραδώσει τον θρόνο και ο Πολυνείκης φεύγει για το Αργος, απ’ όπου θα οργανώσει εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Τα δύο αδέρφια σκοτώνονται σε μεταξύ τους μονομαχία και τον θρόνο καταλαμβάνει ο Κρέοντας, ο οποίος αποφασίζει να θάψει με όλες τις τιμές τον Ετεοκλή – όχι όμως και τον Πολυνείκη. Μόνο η Αντιγόνη θα τολμήσει να τιμήσει τον νεκρό αδερφό της αμφισβητώντας την εξουσία του κράτους.
Πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν τον Κρέοντα όταν ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί πραξικοπηματίες της Τουρκίας θα ταφούν χωρίς προσευχές και μάλιστα σε χώρο απ’ όπου «οι πολίτες θα μπορούν να περνάνε για να τους καταριούνται».
Ο κεμαλικός, φιλοαμερικανικός στρατός, θεματοφύλακας ενός τμήματος της τουρκικής αστικής τάξης (Πολυνείκης), σκοτώθηκε στη μάχη και η εξουσία πέρασε ολοκληρωτικά στους εκφραστές νέων ισλαμικών οικονομικών ελίτ που προσφάτως φλερτάρουν έντονα και με τη Ρωσία (Κρέοντας).
Ακόμη και η εμμονή του Ερντογάν ότι περιστοιχίζεται από εχθρούς φαίνεται να έχει καταγραφεί με ακρίβεια από τον Σοφοκλή: «Είναι στην πόλη μερικοί που δεν με χωνεύουν και από την πρώτη στιγμή σιγομουρμούριζαν κρυφά πίσω από τη ράχη μου» έλεγε ο Μάνος Κατράκης υποδυόμενος τον Κρέοντα στην ταινία «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
πηγη info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου