...και η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία...
Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ "Αθήνα 9.84" (Ν. Νώτη), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, η Ελλάδα πρέπει να...
παραμείνει χώρα ασφάλειας και σταθερότητας
Είναι μια δύσκολη μέρα, που επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε χαλεπούς καιρούς. Είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, στον γαλλικό λαό, που βιώνει μια ακόμα δολοφονική επίθεση, έκφραση παρανοϊκού μίσους. Αυτή την ώρα, χρειάζεται η Ελλάδα να αναδειχθεί και να παραμείνει χώρα ασφάλειας και σταθερότητας, όπου επικρατεί ήρεμο πολιτικό κλίμα και όπου εκλογικεύονται οι αντιθέσεις, γιατί ζούμε σε δύσκολους καιρούς και αυτό θα κρατήσει…
Χρειάζεται ακόμα αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία και όχι εθνική περιχαράκωση. Αποτελεσματικότερη συνεργασία των αστυνομικών αρχών των κρατών, των μυστικών υπηρεσιών, πράγμα που δεν συμβαίνει… Και επίσης, να γίνει προτεραιότητα η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Να συνεργαστούν αυτοί που έχουν τη δύναμη, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, μαζί και με τις περιφερειακές δυνάμεις, Ιράν, Σαουδική Αραβία. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεριζώσεις τους παρανοϊκούς του ISIS από την περιοχή είναι να σταματήσει ο πόλεμος.
Δεν αρκούν τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας -που ασφαλώς θα ληφθούν-, διότι η φύση αυτών των επιθέσεων είναι τόσο ασύμμετρη και πρωτοφανής, που δεν αντιμετωπίζεται με τα κλασσικά μέτρα ασφαλείας… Δεν υπάρχουν κλασσικά μέτρα ασφαλείας που να μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά. Πρέπει να δούμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Επειδή ακριβώς είναι δύσκολο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό θα πάρει καιρό και, επίσης, να προασπίσουμε και να αναδείξουμε παραπάνω ορισμένα πράγματα που έχουμε στη χώρα μας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε ταραγμένους καιρούς και σε ταραγμένη περιοχή είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το περιφρουρήσουμε ως κόρην οφθαλμού, ενισχύοντας όλα τα στοιχεία συνοχής, σύγκλισης, ηρεμίας και σταθερότητας στον τόπο μας.
Η αναλογική θα βάλει τη χώρα οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας
Η αναλογική θα βάλει τη χώρα οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, δεν θα προκαλέσει ακυβερνησία -όπως ισχυρίζεται η ΝΔ-, αλλά θα επιταχύνει την ωρίμανση των ελληνικών κομμάτων και θα τα πιέσει να μάθουν να συζητούν, να συνεργάζονται και να συγκροτούν κυβερνήσεις πραγματικής λαϊκής πλειοψηφίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 200 ψήφων, θα είναι με ευθύνη όσων δυνάμεων λένε στα λόγια “ναι στην αναλογική”, αλλά θα ψηφίσουν εναντίον, όπως είναι το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες εκλογές, το 2019, θα γίνουν με το μπόνους των 50 εδρών. Αυτό θα το πάρει ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Εγώ θα επιδιώξω και αισιοδοξώ να το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι θα συμπιεστούν οι δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, οι οποίες στα λόγια είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά όταν έρχεται η ώρα της ψήφου κάνουν άλλα.
Το περαιτέρω χαμήλωμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 2-2,5% από το 3,5%, είναι ένας στόχος που κερδίζει έδαφος
Το περαιτέρω χαμήλωμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 2-2,5% από το 3,5%, είναι ένας στόχος που κερδίζει έδαφος. Είναι θετικό ότι στην Ελλάδα υποστηρίζει αυτό τον στόχο πλέον εκτός από την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που παλιά είχε ψηφίσει και δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% και φτύσαμε αίμα για να τα κατεβάσουμε. Είναι θετικό ότι υποστηρίζει αυτό τον στόχο ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας, πρώην υπουργός Οικονομικών και πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, έως χτες. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 όχι 0,5% -που είναι η μνημονιακή δέσμευση-, αλλά 0,9%. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα όσα λέγονται για τον κόφτη, που θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2017, είναι απλώς παραμύθια και ψέματα, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη Στουρνάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου