Κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη είσοδο στην χώρα ...
Το Πρωτομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης καταδίκασε σε δύο μήνες φυλάκιση με 3η αναστολή τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Κάτω από...
σοβαρά μέτρα ασφαλείας διεξήχθη σήμερα η δίκη των οκτώ στρατιωτικών, που χθες επίσης για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκαν από τις Φέρες στα κρατητήρια άλλου αστυνομικού τμήματος στην Καβάλα.
Οι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για παράνομης είσοδο στη χώρα και ηθική αυτουργίας σε παράνομη πτήση, ενώ ο οδηγός του ελικοπτέρου για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.
Προς το παρόν δεν έχουν δώσει την προβλεπόμενη συνέντευξη στους αρμόδιους υπαλλήλους προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημά τους με ικανούς ισχυρισμούς, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει μάλλον στο χρονικό διάστημα 27 - 31 Ιουλίου.
Από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει φόβο για τη ζωή τους και την ανησυχία για το πώς οι οικογένειές τους βιώνουν την απουσία τους. Γι αυτό επιθυμούν να αθωωθούν αλλά όχι και να αποφυλακιστούν διότι τότε θα κινδυνεύουν, όπως υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με τις συνηγόρους τους, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και κατόπιν στα διοικητικά δικαστήρια.
Αντιπαράθεση Βίτσα - Δένδια για την έκδοση
Ενώ το αίτημα τους για πολιτικό άσυλο στη χώρα μας εξετάζεται υπό τουρκική πίεση, η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα Δημήτρη Βίτσα και τον Νίκο Δένδια.
Ο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας υποστήριξε, ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του σχετικά με τους και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του, περί ισχυρού τουρκικού επιχειρήματος, σε ότι αφορά την έκδοσή τους, συνδέεται με την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Βίτσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε, σημειώνοντας ότι αν χαρακτήρισε ισχυρό το τουρκικό επιχείρημα για την έκδοσή τους, τότε έχει διενεργήσει ατόπημα.
«Η διαδικασία ασύλου κρίνεται από την επιτροπή και μέχρι τρίτο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ότι αφορά το αίτημα έκδοσης κρίνεται από δύο δικαστικά συμβούλια και μόνο αν υπάρχει καταφατική απάντηση από αυτά, μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ασκήσει διακριτική παρέμβαση», αντέτεινε ο κ. Δένδιας
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, έκανε λόγο για κινδυνολόγους και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμόσει το διεθνές Δίκαιο.
«Είναι σε εξέλιξη η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να μην κάνουμε παρερμηνείες», τόνισε η κ. Βάκη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου