Ισως η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την πολιτική μέσα από το πρίσμα του φύλου έρχεται από τη Γερμανία. Η Μέρκελ κέρδισε τις...
εντυπώσεις όταν κατάφερε να συμμαζέψει την ακαταστασία που κληρονόμησε από τα σκάνδαλα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Οι πολιτικοί αναλυτές στην Ευρώπη μιλούν τελευταία για γυναίκες πολιτικούς που ήρθαν να «νοικοκυρέψουν» τη χαώδη ακαταστασία που άφησαν οι άνδρες πίσω τους.
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρζον, αλλά και η επικεφαλής των Τόρις, Ρουθ Ντέιβιντσον, δίνουν την εντύπωση ότι ξέρουν να προσεγγίσουν καλύτερα τους ψηφοφόρους από τους άνδρες συναδέλφους τους. Στη Μεγάλη Βρετανία η κατάσταση είναι πια ξεκάθαρη.
Η Τερέζα Μέι γυάλισε τις πρωτότυπες γόβες της και πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10. Μη νομίζετε όμως ότι πρόκειται για κανένα ευρωπαϊκό φεμινιστικό ρεύμα. Κάθε άλλο. Αλλο φεμινισμός και άλλο φεμινοκρατία.
Η Μέι πιστεύει πως η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, μεγαλώνοντας τα παιδιά της και προσπαθώντας να τους δώσει την παλιά καλή αγγλική ανατροφή.
Τα γραφεία στοιχημάτων, αν και μετά το Brexit δεν αποτελούν και τόσο προσμετρήσιμη πηγή πρόβλεψης, πόνταραν από την αρχή υπέρ της Τερέζα Μέι. Και είχαν δίκιο. Η Λίντσομ αποσύρθηκε.
Αυτοί που γνωρίζουν καλά τι γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στη Βρετανία λένε πως μπροστά στη σκληρή υποστηρίκτρια του Brexit, Μέι, η Λίντσομ είναι απλά ερασιτέχνης. Το είδωλο της Τερέζα Μέι είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ. Και όχι μόνο γι’ αυτήν. Η Θάτσερ εξακολουθεί να είναι το αρχέτυπο για πολλές γυναίκες πολιτικούς σ’ όλο τον κόσμο.
Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές δεν επιθυμούν συγκρούσεις με άντρες πολιτικούς για τα σεξιστικά σχόλια που συνήθως ακούν σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα άφηνε να πέσει τίποτα κάτω. Αντίθετα, η Ανγκελα Μέρκελ «κάνει» πως δεν ακούει και συνεχίζει τη δουλειά της.
Ποια ήταν όμως η πολιτική της Θάτσερ την οποία θαυμάζει η Μέι; Σκληρές ιδιωτικοποιήσεις, περιστολή δαπανών και επιδομάτων, στροφή από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες. Σκληρή και αδιάλλακτη η «Σιδηρά Κυρία», νίκησε στην αναμέτρησή της με την απεργία των μεταλλωρύχων που κράτησε ένα χρόνο. Αλλά άφησε μια μεγάλη ουλή, με το φαρμάκι της να ρέει ακόμα στις φλέβες της βρετανικής πολιτικής σκηνής.
Το δυστύχημα είναι ότι η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ενστερνίζεται μια πολιτική που σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι αλλά και πολιτικοί επιστήμονες απορρίπτουν, θεωρώντας ότι αυτού του είδους το οικονομικό μοντέλο οδήγησε στην παντοκρατορία των αγορών και των τραπεζών.
Σας θυμίζει κάτι; Ναι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει επάξια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Θάτσερ και κάτι παραπάνω. Τόσο που ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει πέρσι, μάλλον χαριτολογώντας, ότι αρχίζει να νοσταλγεί τη Θάτσερ σε σχέση με τον Σόιμπλε.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Κριστίν Λαγκάρντ, η μεγάλη κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώτη γυναίκα επικεφαλής του, με αφορμή την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Και γιατί όχι; Βλέπω τον ρόλο των γυναικών να μεγεθύνεται στο σύνολο των χωρών. Δείτε το παράδειγμα της Βρετανίας».
Το στοίχημα είναι αν οι Αμερικανοί θα επιλέξουν μια γυναίκα και συγκεκριμένα τη Χίλαρι Κλίντον ή έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό σαν τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως, απορίας άξιο για τους πολιτικούς αναλυτές είναι ότι το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία κάνει χώρο για να ηγηθούν γυναίκες, ενώ ο προοδευτικός χώρος του κέντρου (εκτός των Πρασίνων) αλλά και της Αριστεράς δεν έχει εκλέξει ποτέ θηλυκό ηγέτη μέχρι σήμερα.
Πριν από την απόσυρση της υποψηφιότητας Λίντσομ, το ανδρικό περιοδικό «GQ» είχε κάνει το δίλημμα ακόμη μεγαλύτερο. Παρουσίασε τις υποψήφιες σαν μαμάδες ρωτώντας: Ποια από τις δύο θέλετε για πρωθυπουργό;
Η Μέι είναι αυτή που σας βάζει να κάνετε τα μαθήματα για το σπίτι και η Λίντσομ είναι εκείνη που σας επιτρέπει το παγωτό στο πρωινό. Αυτό που είναι βέβαιο πια, αφού αποσύρθηκε η Λίντσομ, είναι ότι οι βουλευτές των Συντηρητικών θα πηγαίνουν στη Βουλή διαβασμένοι.
Θα τολμήσει κάποιος να μην κάνει τα μαθήματά του στο σπίτι;
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου