Σε κρίσιμα στρατηγικά διλήμματα βάζει την Αθήνα η, ανοιχτή πλέον, αναμέτρηση Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την ευρωπαϊκή κρίση – μια αναμέτρηση, που...
οι όροι και η στόχευσή της διακρίνονται καθαρά και στην έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη του πρώτου Μνημονίου.
Με την έκθεση, πέραν της όψιμης αυτοκριτικής, η Κριστίν Λαγκάρντ καθιστά για μια ακόμη φορά σαφές ότι το Ταμείο δεν αναγνωρίζει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – την, θολή κι αόριστη, συμφωνία του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δεν προτίθεται να μετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αναδιάρθρωσης.
Η στόχευση της Ουάσιγκτον
Είναι η γραμμή που προωθεί, μέσω του Ταμείου, η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ενισχυμένου ρόλου που διεκδικεί στην Ευρώπη στη σκιά του Brexit, της τρομοκρατίας, του πραξικοπήματος στην Τουρκία και των γεωπολιτικών αναταράξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό το πλαίσιο προβλέπει τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα στην Ε.Ε, πλήρη εκτόνωση της κρίσης χρέους και ανάταξη της οικονομίας της ευρωζώνης και – κατ’ επέκταση – στροφή του Βερολίνου σε λιγότερο περιοριστικές πολιτικές.
Εν ολίγοις, και όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού εδώ στην Αθήνα, ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον θέλει το ζήτημα της ελληνικής κρίσης και του χρέους να έχει κλείσει οριστικά πριν τελειώσει η θητεία Ομπάμα, και σ’ αυτή την κατεύθυνση οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις και μέσω του ΔΝΤ.
Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο εάν και σε ποιόν βαθμό θα καμφθούν οι αντιστάσεις του Βερολίνου, με τη Μέρκελ να βρίσκεται πλέον απολύτως εγκλωβισμένη στον κλοιό των γερμανών ευρωσκεπτικιστών που συνδέουν προσφυγικό και τρομοκρατία, και με τον Σόιμπλε να εξακολουθεί να οριματίζεται την – μετά Brexit - Eυρώπη των δύο ταχυτήτων.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου