3.7.16

Προσέγγιση της «διακυβερνητικής συνεργασίας» θέλει ο Σόιμπλε...

Σόιμπλε
Να υιοθετήσουν προσέγγιση «διακυβερνητικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όταν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία προτρέπει τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε., ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Μιλώντας στην...
εφημερίδα Welt am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ισχυρίστηκε ότι «αυτή η διακυβερνητική προσέγγιση αποδείχθηκε επιτυχής κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης», συνέχισε.

Για το αν είναι απαραίτητο οι Βρυξέλλες να επιστρέψουν αρμοδιότητες στα κράτη μέλη, ο Σόιμπλε είπε πως τα πιεστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα, ώστε η Ευρώπη να μην καλείται να προχωράει σε περίπλοκες αλλαγές συνθηκών, που απαιτούν ομόφωνη έγκριση.

Όταν ρωτήθηκε εάν πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες γρήγορα.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση επειγόντως και τόνισε «τα συνήθη χρονοδιαγράμματα των Βρυξελλών είναι υπερβολικά μακρά».

Έφερε ως παράδειγμα πως το γεγονός ότι πέρυσι οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είχε ενοχληθεί πολύ.

Περί ακύρωσης του Brexit

Αναφερόμενος στη σεναριολογία περί ακύρωσης του Brexit, ο Σόιμπλε δήλωσε πως η απόφαση γι' αυτό επαφίεται στην βρετανική κυβέρνηση και τη Βουλή των Κοινοτήτων και απαίτησε να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Βρετανία για το Brexit δεν θα είναι εύκολες.

Στην ερώτηση εάν επιμένει στη δήλωση που είχε κάνει πριν από το δημοψήφισμα («μέσα σημαίνει μέσα, έξω σημαίνει έξω») Σόιμπλε είπε πως χρησιμοποίησε αυτή τη διατύπωση διότι του το είχε ζητήσει ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όζμπορν, για να ενισχυθεί η εκστρατεία υπέρ της παραμονής και για να φανεί ότι το Brexit θα ήταν αμετάκλητο.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεχάσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που είναι ουσιαστικά το Σύνταγμα της Ε.Ε., ο Σόιμπλε απάντησε «όχι, αλλά σε περιπτώσεις που υπάρχουν αμφιβολίες, πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις διακυβερνητικές σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: