«Το plan x μιλά από μόνο του» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών για τις τελευταίες αποκαλύψεις του Γκαλμπρέιθ. «Με βάση την ατελή ενημέρωση που είχε τότε η...
ΤτΕ- πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης – η τράπεζα έκανε το καθήκον της». Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο τα σενάρια αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.
Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε κατηγορηματικός αναφορικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 με συνέπεια, όπως τόνισε, η χώρα να επιβαρυνθεί με 86 δις ευρώ.
«Το 2014 μετά από μια διετή προσπάθεια είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βεβαίως υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 που δοκιμάσαμε μια άλλη μορφή διαπραγμάτευσης χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έκανε έγκαιρα τη στροφή που έκανε» υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, με βαρύ όμως τίμημα.
«Τα 86 δις είναι μια επιεικής προσέγγιση. Η διαπραγμάτευση μας έφερε τρίτο μνημόνιο που κανείς δεν ήθελε» ανέφερε και προς επίρρωσιν των υπολογισμών του επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους στην οποία οι καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30% μεταξύ 2015 και 2016.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Επανέλαβε ότι πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, μίλησε για ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και αποκάλυψε ότι μπορεί να υπερβούμε το φετεινόπρωτογενές πλεόνασμα (0,5%) και να φτάσουμε σε διπλάσιο ποσοστό «αρκεί να μην καθυστερήσουμε στην δεύτερη αξιολόγηση» είπε.
Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν και με τα σενάρια που μιλούν για ανθελληνισμό των ελληνικών τραπεζών (σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ομάδα βουλευτών της ΝΔ την οποία υπέγραφαν μεταξύ άλλων οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μειμαράκης).
«Θα πρέπει όσοι μιλούν για ανθελληνισμό να λένε ότι τα ξένα funds έβαλαν τα χρήματα τους για να μην γίνει κούρεμα των καταθέσεων» απάντησε δηκτικά στον βουλευτή της ΝΔ και στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη. Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε πολλές φορές στην τοποθέτηση του.
«Αντί να μιλάμε για ανθελληνισμό, θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τα ξένα funds που βάζουν τη ρευστότητα τους και μαζί με τις τράπεζες εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις» είπε ενώ σε άλλο σημείο τόνισε « δεν ξέρουμε γιατί πρέπει να μας απασχολεί ο ανθελληνισμός αντί να μας απασχολεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».
Σε ότι αφορά το brexit ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι θα επηρεάσει σημαντικά την Μεγάλη Βρετανία, λιγότερο την Ευρώπη και σχεδόν καθόλου την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξουν όμως φαινόμενα ντόμινο» εκτίμησε
Τέλος, θέση πήρε και για τον Μαρινόπουλο. «Είναι μια παθογένεια του οικονομικού συστήματος. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρηματίες πρέπει να δούν σοβαρά το πρόβλημα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» παρατήρησε...
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου