5.7.16

Τσακαλώτος: Έξοδος στις αγορές το 2017...


Σχέδια για έξοδο στις αγορές από τις αρχές του 2017 κάνει το υπουργείο οικονομικών μετά και την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα και την ένταξη της Ελλάδας στο...
πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή που θα έχει το Brexit στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου είπε «αυτά είναι προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε αργότερα, μετά από ένα εξάμηνο κοντά στις αρχές του 2017.

Μετά την επαναφορά του waiver και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και στην συνέχεια θα κάνουμε τέτοιο σχεδιασμό» είπε ο υπουργός οικονομικών.

Τόνισε επίσης ότι παρά τη δύσκολη πρώτη αξιολόγηση δεν αισθάνεται χαρούμενος αλλά προβληματισμένος γιατί αναγνώρισε ότι η συμφωνία ήταν δύσκολη και φορτώνει τους πολίτες με επιπλέον βάρη.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση έκανε την εκτίμηση ότι θα είναι λίγο πιο εύκολη από την προηγούμενη. Έχουμε πιο πολύ θεσμικά μέτρα αυτή τη φορά, είπε. 

Δεν απέρριψε όμως ερώτημα για το αν τον αγχώνει η νέα διαπραγμάτευση. «Θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές» είπε.

«Δεν έχουμε συμφέρον να το καθυστερήσουμε γιατί και η κυβέρνηση και εγώ που είμαι σε δύσκολη θέση ως ΥΠΟΙΚ να δημιουργώ τον χώρο για παρεμβάσεις και δομές άλλων υπουργών» σε υγεία, σε παιδεία και σε άλλους χώρους, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Για το ΔΝΤ τόνισε ότι μέχρι τώρα ήταν σκληρό στα μέτρα και μαζί μας στο χρέος και η ΕΕ ήταν πιο χαλαρή στα μέτρα και σκληρή στο χρέος. Και στο τέλος είχαμε το χειρότερο και από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι το πλαίσιο που διαπραγματευόμαστε. 

Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα μπει στο πρόγραμμα εφόσον τα πολύ θετικά πράγματα των αποφάσεων της 24ης Μαΐου υλοποιηθούν. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε για το αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.


«Αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων και πρέπει να βρούμε μία λύση». Κανονικά ο ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης, είπε.

Νέα χαλάρωση των capital control

Απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την πλήρη άρση των capital control, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε περαιτέρω χαλάρωση από την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιτραπεί να μένουν εκτός των κεφαλαιακών περιορισμών τα χρήματα που θα έρχονται από την αλλοδαπή και θα κατατίθενται σε ελληνικές Τράπεζες.

Στο θέμα του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι ήταν μια ιδέα του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και όχι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Από την άλλη όμως τόνισε ότι και τα αρμόδια υπουργεία δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι φορείς να προχωρήσουν την αναδιάρθρωση των μικρών και των μεγάλων ΔΕΚΟ.

Σε ό, τι αφορά στη λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και τις εταιρίες που θα εντάξει με στόχο την αναδιάρθρωσή τους ήταν απόλυτος ότι ο στόχος δεν είναι η αποκρατικοποίησή τους αλλά η στήριξη και βελτίωση της λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι θα είναι λίγο ευκολότερη από την πρώτη αφού δεν θα περιέχει δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο την υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί κατά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αργότερα τα νομοσχέδια για φοροδιαφυγή 

Μου κάνει φοβερή εντύπωση που ο αντιπρόσωπος της ΝΔ, ενός από τα κόμματα που έχουν εισάγει την φοροδιαφυγή στην πολιτική τους, φωνάζει για τους μεγάλους φόρους, είπε ερωτηθείς για σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και υπεύθυνου για θέματα οικονομίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα. 

Αμέσως προανήγγελλε την κατάθεση των 3 νομοσχέδιων για την φοροδιαφυγή που όπως είπε θα έρθουν μετά τις διακοπές: δηλαδή τα νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, για την εθελούσια αποκάλυψη και για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή και με τα 3 νομοσχέδια, αλλά και με άλλα που θα έρθουν μέχρι το τέλος του έτους θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και σε άλλα κοινωνικά πεδία.

Στόχος μας ο κόφτης είναι να μην μπει σε εφαρμογή. Αν υπάρξει χειροτέρευση των στόχων λόγω του Brexit δεν ενεργοποιείται, διευκρίνισε. Για τα ισοδύναμα του Υπ. Άμυνας που πρέπει να παραδώσει έναντι των περικοπών των δαπανών άμυνας, είπε ότι θα φέρει τα ισοδύναμα. «Ο στόχος μας για φέτος είναι πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, τον στόχο αυτόν θα τον πιάσουμε»

Το δημοψήφισμα 

Καλούμενος να σχολιάσει την απόφαση για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 τόνισε ότι η επιλογή του ήταν μια πολύ σύνθετη κίνηση. 

Οι πολίτες είχαν μπροστά τους μία συμφωνία που καταδείκνυε όχι τον κοινό τόπο της 3μηνης διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, αλλά το τι ήταν στο τραπέζι στην αρχή της διαπραγμάτευσης, είπε. 

Είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν την Ευρώπη, αυτό φαίνεται τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Χρειαζόταν η σύγκρουση, αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή, είπε ...

ΠΗΓΗ: enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια: