11.7.16

Στο κυνήγι των 200 βουλευτών...


...για τον εκλογικό νόμο...
Τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαϊας Νίκο Νικολόπουλο θα δεχθεί στις 3 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σχεδόν δέκα ημέρες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, αυξάνεται η...
πολιτική πίεση απο το Μαξίμου με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων 200 ψήφων ώστε να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές

Oι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαϊας, Νίκο Νικολόπουλο στις 3 το μεσημέρι.

Πίεση σε όσους δηλώνουν «κεντροαριστεροί» αναμένεται να ασκήσει η κυβέρνηση, από τη στιγμή που αδυνατεί να βρει τους απαιτούμενους 200 ψήφους (οι θετικές ψήφοι στις αλλαγές του εκλογικού νόμου φτάνουν τους 197 - ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Χ.Α., Θ. Θεοχαρόπουλος, Ν. Νικολόπουλος), υπενθυμίζοντας πως όσοι δεν στηρίξουν την απλή αναλογική έχουν ήδη αποφασίσει να συμπράξουν με τη Νέα Δημοκρατία.

Άλλωστε, η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση , συνιστά κίνηση καλής θέλησης προς το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει την διατήρηση του ορίου του 3% για το οποίο έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

Σημειώνεται πως η Φώφη Γεννηματά στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast track» , προτείνοντας την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας εμφάνισε μία πρόταση για τον εκλογικό νόμο χωρίς τα τρία από τα πέντε σημεία που τέθηκαν στη μεταξύ τους συνάντηση. 

Τα 5 σημεία του ΠΑΣΟΚ:
Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
Ψήφο στα 17
Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.
Ωστόσο, μετά και τη διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο του κύκλου των διεθνών επαφών  του πρωθυπουργού, στοχεύει στο σπάσιμο της κεντρικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ, προκειμένουν να βρει τους τρεις βουλευτές, που θα ψηφίσουν κατά συνείδηση και τους οποίους αναζητά το Μαξίμου για την επίτευξη του στόχου του. Στόχος που, ωστόσο, θεωρείται «άπιαστος».

«Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικό κέντρο ή κεντροαριστερά να απαγκιστρωθούν επιτέλους από τις επιδιώξεις της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς στην «freesunday».

Ο κ. Φίλης μιλώντας στην «Real News» επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, με το γνωστό "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μένος τους, σύρουν την κ. Γεννηματά και προσδένουν το ΠΑΣΟΚ στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή, μετατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από ένα μεγάλο ιστορικό ρεύμα σε δορυφόρο και βαστάζο της Δεξιάς».

Ο υπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ και υπογράμμισε πως «δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς βουλευτές, προερχόμενοι από την Αριστερά, που αγωνίστηκαν δεκαετίες για την απλή αναλογική, θα καταψηφίσουν μια τέτοια πρόταση στη Βουλή».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών από κόμματα που δεν θέλουν να υπερψηφίσουν τον εκλογικό νόμο».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί σε δύο συνεδριάσεις, στις 19 και 20 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: