1.6.16

Xαλαρώνουν τα capital controls...


Σειρά προτάσεων για χαλάρωση των capital controls, μετά και τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα...
η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Οι πληροφορίες που έρχονται είναι λίγες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες θετικές εξελίξεις που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων.

Ενδεχομένως, η άρση ορισμένων περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές να συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην ΤτΕ ο διοικητής Γ. Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της Ημερησίας, αναμένεται να προταθεί, χωρίς να είναι σίγουρο και ότι θα γίνει αποδεκτό, η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 ή και 550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μέσα στο μήνα θα μπορεί να παίρνει πάνω από 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Αν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή εναλλακτικά θα μπορούσε να επιτραπεί η ανάληψη του συνόλου του ποσού μπορεί να πάρει κάποιος σε ένα μήνα. Δηλαδή 420 ευρώ επί 4 φορές, σύνολο 1.680 ευρώ τα οποία ο καταθέτης θα μπορεί να πάρει σωρευτικά εντός του μήνα όποτε το επιθυμεί.

Επίσης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η άρση των περιορισμών για το λεγόμενη «νέο χρήμα», δηλαδή δυνατότητα ανάληψης όλων των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

Στις άλλες προτάσεις ξεχωρίζουν:

Περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,

μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό (ήδη έχει δοθεί δυνατότητα για τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό να εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό, ενώ μπορεί και να αναληφθεί το 10% αυτών σε φυσική μορφή).

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: