Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου για το προσφυγικό, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας...
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπως όμως αναγνώρισε, μέχρι τώρα η Τουρκία έχει στηρίξει όλες τις πλευρές της συμφωνίας της.
Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε θετική τη μέχρι τώρα εφαρμογή της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως έχουμε μεγάλο περιορισμό της ροής των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η Ευρώπη υπάρχει ανάγκη να έχει επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο, γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και παρατήρησε πως είναι η συνέπεια και όχι η αιτία των προβλημάτων.
«Το προσφυγικό κύμα είναι η συνέπεια των πολέμων σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και στη φτώχεια της περιοχής, και ο μόνος που δεν φταίει γι' αυτό είναι χώρες όπως η Ελλάδα» σημείωσε.
«Άλλοι φταίνε και άρα πρέπει και άλλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος», κατέληξε.
Πρόσκληση από την Αυστρία
Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε με έμφαση ότι η Αυστρία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια κάλεσε την Ελλάδα στην επόμενη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια «μετά τις σαφείς ελληνικές διπλωματικές κινήσεις».
Απέδωσε δε το γεγονός στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως και την επίσκεψή του στη Βιέννη, που οδήγησε στην επαναπροσέγγιση της Ελλάδας και της Αυστρίας.
«Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να έχει κανείς τόλμη και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική, δεν πρέπει να υποχωρεί και ότι ήταν όλοι ανόητοι που ομαδικά πυροβολούσαν γιατί είχα αποσύρει την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια πολύ καλή κίνηση και επανήλθαν οι σχέσεις μας φυσιολογικές μέσα στη διαφορετικότητά μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Για πρώτη φορά μας καλούν και μας σέβονται πλέον. Όπου χρειάζεται είμαστε σκληροί, όπου χρειάζεται είμαστε ευέλικτοι, η εξωτερική πολιτική είναι νηφάλια, ψύχραιμη, διαθέτει πάρα πολλά όπλα και χρησιμοποιεί κάθε φορά το κατάλληλο», τόνισε.
Πρόβλημα της Τουρκία το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Όσον αφορά την απόφαση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, η κυβέρνηση εκτίμησε πως «δεν θα έχουμε πρόβλημα απ' αυτή την απόφαση και ότι το πρόβλημα πιθανά θα το έχει η Τουρκία».
Προέβλεψε δε πως η Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα ζητήσει τη μη υλοποίησή αυτής της απόφασης και άρα την αποχώρηση του οργανισμού από το Αιγαίο.
Εξήγησε ότι αυτό θα συμβεί διότι το παιχνίδι να «στριμώξουμε την Ελλάδα και μετά θα της τα χρεώσουμε όλα, επειδή είμαστε ψύχραιμοι με καθαρό μυαλό, γύρισε μπούμερανγκ και το πρόβλημα το έχει η άλλη πλευρά».
Παράλογη επένδυση οι προκλήσεις
Ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, έκανε λόγο για παράλογες επενδύσεις και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και απέδειξε παντού ότι αποτελεί μια επιθετική ενέργεια και ότι όλες οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες επιβεβαιώνουν τον ελληνικό χαρακτήρα αυτών των νησιών, καθώς και της νήσου Παναγιά.
«Τους έχουμε εξηγήσει ποιο είναι το καθεστώς του Αιγαίου, τους έχουμε κάνει προτάσεις πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε και τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας» επισήμανε και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει «προς το παρόν ανταπόκριση σε αυτά».
Αποκάλυψε ακόμα πως η Άγκυρα ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό στις Οινούσσες.
«Όταν έκαναν αυτές τις δηλώσεις περί Οινούσσες και τις κινήσεις, έκαναν υπερπτήσεις με το καινούργιο μεγάλο αεροπλάνο για την παροχή καυσίμων στα καταδιωκτικά τους πάνω από τη Μυτιλήνη και γι' αυτό ζήτησαν συγγνώμη» είπε.
«Νευρική εξωτερική πολιτική»
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, σαν αυτήν μιας χώρας «νευρική», που καλά είναι κανείς να την προσέχει, αλλά καλά είναι να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα επειδή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι αντιφατικές.
Επίσης ανακοίνωσε πως έχει προσκαλέσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτεί την Κρήτη για να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες. Η συνάντηση αυτή θα γίνει ή στα τέλη Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο.
Η Αγία Σοφία
Όσον αφορά το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε ικανοποίησή για τη διεθνοποίησή του.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την αυστηρή ανακοίνωση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αναφέροντας πως «είχαμε την πάρα πολύ αυστηρή ανακοίνωση των ΗΠΑ, για πρώτη φορά έτσι σκληρά, για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και των κινήσεων των Τούρκων».
Και είπε ότι η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο έχει τη βούληση να κρατήσει το θέμα διεθνοποιημένο.
«Δεν υφίσταται θέμα Τσαμουριάς»
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αλβανία, διεμήνυσε ότι «θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται».
Ανέφερε ως κέρδος για την εξωτερική πολιτική ότι ο Αλβανός ομόλογός του δήλωσε ότι θέμα Τσαμουριάς δεν υπάρχει και ότι κατήγγειλε και καταδίκασε όλους αυτούς που μιλάνε για Τσαμουριά, καθώς επίσης και ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα ούτε μία φορά.
Όσον αφορά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο ότι πήγε απροετοίμαστος στην Αλβανία, λέγοντας ότι δεν πήγε με προτάσεις στα Τίρανα, είπε ότι τις είχε δώσει πριν από τέσσερις μήνες.
«Τις είχαμε συζητήσει με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, τις συζητήσαμε πριν από δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη και ετοίμασαν οι Αλβανοί τις απαντήσεις τους» σημείωσε.
«Πήγαμε στην Αλβανία για να πάρουμε τις προτάσεις τους και να συμφωνήσουμε πώς θα διαπραγματευτούμε», τόνισε.
Τέλος, όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, τόνισε πως το ζήτημα το έθεσε ο ίδιος στο Βερολίνο πέντε ημέρες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «έχω την τύχη να βρισκόμαστε σε συντονισμό και συνεννόηση για την εξωτερική πολιτική όπου καθένας έχει το ρόλο του»...
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου