Βγαίνουν μπροστά οι υπέρμαχοι του Brexit μετά την ανακοίνωση ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την μετανάστευση και...
μία άσχημη τηλεοπτική εμφάνιση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
Τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ηγηθεί ενός στολίσκου 60 πλοίων που θα διαπλεύσει τον Τάμεση έως το Κοινοβούλιο.
Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία, που έχει προβλεφθεί να πραγματοποιηθεί την 15η Ιουνίου στις 07.00 ώρα Ελλάδας, στοχεύει να καταγγείλει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί αλιείς απέναντι στις ποσοστώσεις που τους επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτό θα είναι μεγάλο, ορατό και θεαματικό και το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο: "Να μας επιστρέψετε τα ύδατά μας!"» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο LBC ο Φάρατζ, που επιδεικνύει ιδιαίτερο δυναμισμό μετά την έναρξη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Οι δημοσκοπήσεις για το θέμα αυτό αμφιταλαντεύονται εβδομάδα παρά εβδομάδα και δίνουν ένα μικρό προβάδισμα τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ (51%) σύμφωνα με τον μέσο όρο που υπολόγισε ο ιστότοπος WhatUkThinks, με αποτέλεσμα η αγωνία να κορυφώνεται.
Μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ρεκόρ αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, το στρατόπεδο των υπέρμαχων του Brexit που ανήγαγε το θέμα αυτό σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας, αναθάρρησε.
Οι υποστηρικτές του, ακόμα κι αν δεν προσυπογράφουν τις πρωτοβουλίες του Φάρατζ, υποστηρίζουν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των μεταναστών.
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον κι ένα άλλο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, στενός φίλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, τάχθηκαν την Τετάρτη υπέρ του της εφαρμογής μιας αυστηρότερης πολιτικής μετανάστευσης προς τους πολίτες της ΕΕ, που θα επιλέγονται σε σχέση με τις ικανότητές του και τις ανάγκης της χώρας, βάσει του μοντέλου της Αυστραλίας.
Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης αντιμέτωπος για ένα ολόκληρο τέταρτο με ένα κοινό που τον κατηγορούσε ότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί το θέμα της μετανάστευσης κι ότι διεξάγει μια εκστρατεία που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στον φόβο για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ε.Ε.
Ο βρετανικός Τύπος επέμεινε ιδιαίτερα στην παρέμβαση μιας νεαρής φοιτήτριας που διέκοψε τον Βρετανό πρωθυπουργό και αναφερόμενη στις σπουδές της στην φιλολογία του είπε ότι εκείνη ξέρει να αναγνωρίζει «όταν κάποιος φλυαρεί».
Το αποτέλεσμα ήταν να καταχειροκροτηθεί από το πλήθος. Έτσι ξαφνικά η κοπέλα αυτή αναδείχθηκε σε εφήμερη πρωταγωνίστρια των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της την φωτογραφία της Σοράγια Μπουαζαουί, 22 ετών, η οικογένεια της οποίας κατάγεται από το Μαρόκο προκειμένου να εξάρει τον αιχμηρό λόγο της.
«Σίγουρα ο διάλογος είναι επίπονος, αποκαλύπτει τα πάθη. Όμως πιστεύω ότι εμείς μπορούμε (…) να επανέλθουμε ενωμένοι και να σχηματίσουμε μια ριζικά αναμορφωμένη κυβέρνηση, που θα προάγει τις μεταρρυθμίσεις με μια ακμάζουσα οικονομία» υπογράμμισε ο Κάμερον, σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά διαβεβαίωσε ότι η μετανάστευση θα ελέγχεται ακόμα κι εντός της ΕΕ, ενώ τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν έναν αριθμό ρεκόρ αφίξεων μεταναστών από χώρες της ΕΕ τον περασμένο χρόνο (270.000).
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου