30.6.16

Η κρίση στα μέσα ενημέρωσης...

Το δημοκρατικό κεκτημένο
Το παρελθόν, αν δεν προδιαγράφει το μέλλον, σίγουρα βοηθάει να εξηγήσουμε το παρόν.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ισχυρά -αν είναι ακόμα ισχυρά- συγκροτήματα στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι...
απελπιστική. Χιλιάδες εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, βρέθηκαν σταδιακά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στον δρόμο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αισθάνονται την απειλή της ανεργίας στην πλάτη τους και τη βιώνουν στην πράξη αφού έχουν τη δουλειά της, αλλά δεν πληρώνονται.

Στον ΔΟΛ και στον «Πήγασο», για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τρεις και τέσσερις μήνες. Και όταν δεν πληρώνεσαι, αυτό σημαίνει ουσιαστικά ανεργία.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Η κρίση, λένε μερικοί. Ποια κρίση άραγε; Η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων 7-8 ετών;

Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Τύπος στην Ελλάδα βιώνει κρίση εδώ και μερικές δεκαετίες, την οποία άλλοτε απέδιδαν στο μέγεθος των εφημερίδων, άλλοτε στην εμφάνιση της τηλεόρασης, άλλοτε στην έκρηξη του ραδιοφώνου και του Διαδικτύου, άλλοτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλοτε... σε οτιδήποτε άλλο.

Αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στην ουσία της, που είναι το περιεχόμενο που προσφέρουν τα μέσα ενημέρωσης ως είδηση και ως άποψη για προβληματισμό, ως ενημέρωση που σέβεται τον αναγνώστη, καλλιεργεί το πνεύμα του και του παρέχει γνώση και πολιτισμό. Επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με όρους φτηνού μάρκετινγκ.

Με προσφορές στον έντυπο Τύπο, με εντυπωσιασμό και προβολή πλαστής-κατασκευασμένης, αλλά φανταχτερής εικόνας και πληροφορίας στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Ακόμη χειρότερα, για δεκαετίες ο Τύπος επιβίωνε όχι μόνο με τεχνάσματα σαν τα προαναφερόμενα αλλά και επειδή είχε ανεξέλεγκτη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Και όσο το χρήμα μπορούσε να ανακυκλώνεται, το πρόβλημα μπορούσε να καλύπτεται και οι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν την ενημέρωση σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Η οικονομική κρίση τα τελείωσε όλα αυτά. Και ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους. Η ενημέρωση όμως χρειάζεται και έχει μέλλον. Αρκεί να απαλλαγεί από τους νταβατζήδες που αποδείχτηκαν και μπαταχτσήδες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: