20 Ιουλίου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Κοινοβουλίου, Νίκου Βούτση.
Βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης είναι η απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η ψήφος στα 17, ενώ το όριο εισαγωγής στη Βουλή θα παραμείνει στο 3%.
Απομένει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να τεθεί σε ισχύ από τιος επόμενες εκλογές.
Για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015.
Τότε, σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, μηδέ εξαιρουμένης της σημερινής προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Ανδρέα Λοβέρδου, είχαν ζητήσει απλή αναλογική και κατάργηση της «εκλογικής πριμοδότησης του πρώτου κόμματος».
Επιπροσθέτως, χαρακτήριζαν «όχι μόνο αντισυνταγματικό αλλά και απρόσφορο» για τον σκοπό που θεσπίστηκε το μπόνους, κάνοντας λόγο για «τεχνητή υπεραντιπροσώπευση του πρώτου», που χρησιμεύει απλώς «στο να καταστήσει δεσπόζουσα τη θέση του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».
Ωστόσο, η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο διαθέτει 17 βουλευτές, άρα αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.
Στο Μαξίμου προσβλέπουν, τέλος, στη στήριξη της Ένωσης Κεντρώων.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου