Εξετάσεις τριμήνου θα δώσουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να αναβάλει τον ανασχηματισμό που είχε προγραμματιστεί αμέσως μετά την συμφωνία με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου διαπίστωσε...
διαφορετικές ταχύτητες στο κυβερνητικό σχήμα στην συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, χτυπώντας το καμπανάκι για τους υπουργούς που θα περάσουν εξετάσεις αποδοτικότητας το καλοκαίρι που έρχεται και θα κριθούν τον φθινόπωρο μετά το συνέδριο του κόμματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταγράψει υστερήσεις και παραφωνίες από μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και θα επιδιώξει να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα το φθινόπωρο κλείνοντας το μάτι τόσο στους βουλευτές που περιμένουν να υπουργοποιηθούν όσο και στο κόμμα που «γκρινιάζει» για την στάση συγκεκριμένων υπουργών που δεν συνεργάζονται με την Κουμουνδούρου, όπως για παράδειγμα ο Π. Κουρουμπλής.
Οι... «κουρασμένοι» υπουργοί
Παράλληλα όμως υπάρχει και το φαινόμενο των… «κουρασμένων» υπουργών που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο Γ. Σταθάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην αναλάβει υπουργικό θώκο σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό λόγω κούρασης από την υπερπροσπάθεια των διαπραγματεύσεων αλλά και των συνεχών επιθέσεων που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση λόγω των περιουσιακών στοιχείων που έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για να πραγματοποιήσει μία ριζική αναδόμηση του υπουργικού σχήματος κατά τα πρότυπα των ανασχηματισμών του Ανδρέα Παπανδρέου όπου θα διαμορφωθεί ένα υπουργικό σχήμα μαμούθ με πέντε συντονιστές υπουργούς παρά το πρωθυπουργώ σε αντίστοιχους κύκλους αρμοδιοτήτων.
Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται στο Μ. Μαξίμου είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανασχηματισμός υφυπουργών όπου θα πάρουν προβάδισμα βουλευτές του κόμματος που έδωσαν την μάχη στα ΜΜΕ για την διαπραγμάτευση ενώ θα παραμείνει στην θέση της η βασική ομάδα της διαπραγμάτευσης καθώς ακολουθεί ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων με τους δανειστές το φθινόπωρο και δεν θα ήταν φρόνιμο να αναλάβουν νέα και άπειρα πρόσωπα τις συζητήσεις με τους εταίρους.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο των πέντε συντονιστών κύκλων υπουργείων συζητείται η αναβάθμιση σε αυτές τις θέσεις της Ολγας Γεροβασίλη η οποία θα διατηρήσει και την θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου εάν τελικά δεν τοποθετηθεί στα υπουργεία Υγείας ή Εσωτερικών, του Ν. Παππά με ευθύνη τον τομέα της ανάπτυξης, του Π. Σκουρλέτη με ευθύνη τον τομέα του περιβάλλοντος και των δημοσίων έργων, του Ν. Κοτζιά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Για την πέμπτη θέση συζητείται το όνομα του Γ. Μουζάλα για θέματα που αφορούν το προσφυγικό ενώ για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συζητείται το όνομα του Δ. Βίτσα. Σε αυτό το σενάριο θα είναι πιθανή η αποστρατεία από το κυβερνητικό σχήμα των Γ. Δραγασάκη με κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου και του Αλ. Φλαμπουράρη που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την θέση του συντονιστή. Για την θέση των συντονιστών ακούγονται επίσης τα ονόματα του Π.Κουρουμπλή και του Γ. Κατρούγκαλου που θα αναλάβει τον συντονισμό των θεμάτων που αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.
Και στα δύο σενάρια συζητείται η απομάκρυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευ. Αποστόλου με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Μ. Μπόλαρη. Το σχέδιο των 5 συντονιστών- υπουργών παρά τω πρωθυπουργό δίνει την δυνατότητα στον Αλ. Τσίπρα να αναδιανείμει τις θέσεις των υπουργείων και να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερους βουλευτές ως υφυπουργούς φτιάχνοντας όμως μία κυβέρνηση μαμούθ.
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και πιθανότατα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου. Την πόρτα εξόδου φέρεται να βλέπει ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας,ι ο υπουργός Υγείας Δ. Ξανθός καθώς και ο Αλ. Μπαλτάς από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Φίλης συζητείται για το υπουργείο Εργασίας αν δεν αναβαθμιστεί ο κ. Πετρόπουλος, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος αν δεν λάβει θέση συντονιστή παρά τω πρωθυπουργό προορίζεται για το υπ. Εσωτερικών.
Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών ή αν. υπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και εργασίας καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν οι κ.κ. Ρ.Αντωνοπούλου και Σ. Αναγνωστοπούλου. Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση
Το Μαξίμου επιθυμεί να συμβολίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα με ένα παράλληλο άνοιγμα στην κεντροαριστερά το οποίο θα αποτυπωθεί και στο συνέδριο του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προετοιμάζεται για υφυπουργός εξωτερικών, ενώ ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να ενταχθεί και αυτός στο υπουργικό σχήμα. Το Μαξίμου όμως αναζητεί και ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και στο …βαθύ ΠΑΣΟΚ. Τον τελευταίο καιρό συζητήθηκε έντονα το όνομα του Δ. Ρέππα αν και δεν ευοδώθηκε η συνεργασία με τον πρώην υπουργό...
Νίκος Τσίτσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου