Ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών των 103.000 υποψηφίων, που εξετάστηκαν πανελλαδικά για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή...
όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, καθώς φέτος δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες με τις περσινές, εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής που θα δημιουργήσει νέο status quo.
Όπως κάθε χρόνο, οι ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων μπορούν να διατυπωθούν μόνο μετά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία γίνεται το δεκαπενθήμερο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
Φέτος, ακόμα και τότε, καμία εκτίμηση δεν θα είναι ασφαλής, καθώς εισήχθη το νέο εξεταστικό σύστημα, με αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και χωρίς να προσμετρώνται οι ενδοσχολικοί βαθμοί. Έτσι, οι βάσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τις περσινές και αναμένονται μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις.
«Θολό» το τοπίο των βάσεων
Παραδοσιακά, τρία μεγέθη καθορίζουν τον αριθμό των μορίων:
ο αριθμός των εισακτέων,
οι επιδόσεις των μαθητών
και οι προτιμήσεις τους, που είναι άγνωστες.
Βάσει όσων γνωρίζουμε για τον αριθμό των εισακτέων και τα κατά γενική ομολογία εύκολα θέματα στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν, οι αναλυτές μπορούν να κάνουν μερικές προσεκτικές εκτιμήσεις.
Καταρχάς, οι αποκλίσεις φέτος δεν αναμένεται να είναι μεγάλες από τις περσινές βάσεις εισαγωγής, αφού τα θέματα ήταν στο σύνολό τους εύκολα και διαβαθμισμένης δυσκολίας, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όπως η Έκθεση ή η Φυσική. Όμως, η αναμόρφωση των σχολών που εντάσσονται ανά επιστημονικό πεδίο δεν αποκλείεται να «ρίξει» τη ζήτηση σε συγκεκριμένες σχολές, λόγω του πέμπτου μαθήματος ως προαπαιτούμενου.
Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- είναι πιθανό να δουν τις βάσεις τους να «βυθίζονται», εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία.
Τα παραδοσιακά «κάστρα», δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, φαίνεται πως δεν θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής.
Στα ίδια επίπεδα, λόγω της ευκολίας των θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς λόγω των βατών θεμάτων, μεγάλος αριθμός υποψηφίων κινήθηκε σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.
Όσον αφορά τις μεσαίες σχολές, που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων, αποτελούν και το μεγάλο αίνιγμα για τους αναλυτές, καθώς ενώ στη Θεωρητική κάνουν λόγο για άνοδο, στις θετικές σχολές πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση.
Η ζήτηση των σχολών
Όσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων πλευράς των υποψηφίων, δεν αναμένεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι.
Η επιμονή πολλών υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικούν θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ από την άλλη φαίνεται ότι δεν έχει αναδειχθεί καμιά σχολή ή ομάδα σχολών, στις οποίες να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων με διαφορετικούς όρους σε σχέση με πέρυσι.
Μεγάλος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις περιζήτητες σχολές, όπως τις Νομικές, τις Πολυτεχνικές, τις Ιατρικές και τις Στρατιωτικές Σχολές μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας.
Ως εκ τούτου, ο παράγοντας ζήτηση δεν μπορεί να δώσει για την ώρα αξιόπιστα στοιχεία για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής, όπως παλαιότερα.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου