Ρελάνς στον διάλογο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για τις θεσμικές πρωτοβουλίες, τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια...
να προλάβει τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συναινέσει στην απλή αναλογική, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μειωθεί το μπόνους της ενισχυμένης αλλά να δίνεται και σε συμμαχίες κομμάτων, διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις, και στο επιτελείο του κάνουν λόγο για «τακτικισμούς τύπου Κουτσόγιωργα».
Το άνοιγμα της ατζέντας στα θεσμικά θέματα προκαλεί αμηχανία στην ηγεσία της Ν.Δ., καθώς από τη μία υπάρχει διάχυτη καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης και από την άλλη εκπεφρασμένη βούληση για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι «οι αλλαγές στο Σύνταγμα συναρτώνται άμεσα με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου» και στη βάση αυτή θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.
Ο ίδιος προγραμματίζει να παρουσιάσει την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Ιουλίου, με άξονα τις εννέα θέσεις που είχε επεξεργαστεί η επιτροπή της Ν.Δ. υπό την προεδρία του Κ. Τασούλα. Στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον βίο της Βουλής και η απεμπλοκή της Βουλής από δικαστικές λειτουργίες με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οσον αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ν.Δ. προτείνει αναβάθμιση, όχι όμως και εκλογή απευθείας από τον λαό και μεταβολή της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας σε Προεδρική.
Κομβικό ρόλο για τη συζήτηση, όμως, θα έχει ο εκλογικός νόμος. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να φέρει το νομοσχέδιο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει, ει μη μόνον στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Συνεχίζονται οι μετωπικές συγκρούσεις
Μέχρις ότου διατυπωθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, η Ν.Δ. θα συνεχίσει τις μετωπικές επιθέσεις, εντός και εκτός Βουλής. Οι βολές πλέον προσωποποιούνται και μάλιστα όχι μόνο σε υπουργούς αλλά και περιφερειακά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρέθηκε χθες το ΑΠΕ για τον τρόπο με τον οποίο προέβαλε τη δημοσκόπηση της Κάπα Research (στο «Βήμα»).
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ν.Δ. σχολιάζει επικριτικά και την Κάπα Research παραπέμποντας στις μετρήσεις που έκανε για τις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν στον πρώτο γύρο τρίτος. Η επιθετική τακτική της Ν.Δ. δεν αφορά μόνον τα μέσα ενημέρωσης και τις εταιρείες μετρήσεων, είναι μία γενική πρακτική σε όλα τα πρόσωπα που έχουν επιρροή. Στόχος είναι η απομόνωση της κυβέρνησης, και η πίεση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί μετά την αντικυβερνητική διαδήλωση της Τετάρτης.
Για να υποστηρίξει τη συμμετοχή η Ν.Δ. αναθερμαίνει το θέμα των πρόωρων εκλογών. «Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοιχτό, η κυβέρνηση δεν γίνεται να τις αποφύγει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Κ. Χατζηδάκης, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος Αδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το αίτημα για εκλογές γίνεται επίκαιρο γιατί το ζητάει η κοινωνία» και συνεχίζει καθημερινά την προβολή του συλλαλητηρίου της Τετάρτης.
Το άνοιγμα της ατζέντας στα θεσμικά θέματα προκαλεί αμηχανία στη Ν.Δ., καθώς από τη μία υπάρχει καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης και από την άλλη η εκπεφρασμένη βούληση για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου