4 άρθρα που είχαν δημοσιευτεί στην «Ελευθεροτυπία» το 1984, με αφορμή την απεμπόληση από την κυβέρνηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του συστήματος αυτού, δέσμευση την οποία υποστήριξα και στη Βουλή την περίοδο 1977-1981. Εκτοτε δημοσιεύτηκε πλήθος άρθρων μου για την αναγκαιότητα καθιέρωσής της, με τελευταίο εκείνο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 23.6.16.
Χαίρομαι ότι, έστω και με καθυστέρηση 18 μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του πρωθυπουργού στις 25.6.16, αποφάσισε να υλοποιήσει τη δική του δέσμευση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, έστω και με διατήρηση του ορίου 3%, αλλά χωρίς κανέναν άλλο όρο ή αλλοίωσή της. Γι’ αυτό απαιτείται κατάρτιση νομοσχεδίου και όχι τροπολογία στο ισχύον εκλογικό σύστημα.
Προκειμένου να συμβάλω στον τρόπο εφαρμογής της θα παραθέσω στη συνέχεια περιληπτικά τη μέθοδο εφαρμογής της απλής αναλογικής η οποία περιλαμβάνεται σε ένα βιβλίο μου με την ανάλυση των εκλογών των ετών 1996 και 2000, το οποίο εκδόθηκε το 2000 (στο οποίο υπάρχει και η εφαρμογή της στα αποτελέσματα των εκλογών του 2000, χωρίς το όριο του 3%). Η μέθοδος αυτή:
(α) Παίρνει υπόψη την ύπαρξη των 12 εδρών Επικρατείας τις οποίες και κατανέμει στα κόμματα.
(β) Θεωρεί δεδομένες τις 56 εκλογικές περιφέρειες, και επομένως δεν απαιτεί καμιά αλλαγή τους.
(γ) Εφαρμόζεται με κατανομή των 288 εδρών στα κόμματα στις 56 εκλογικές περιφέρειες.
(δ) Βελτιώνει τον τρόπο της β’ κατανομής των εδρών στα κόμματα μέχρις ότου το καθένα συμπληρώσει τις έδρες που δικαιούται με την απλή αναλογική.
(ε) Δεν προκαλεί στρεβλώσεις της λαϊκής βούλησης, όπως εκείνες του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.
(στ) Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στην περίπτωση που διατηρηθεί το όριο 3% όσο και αν μειωθεί στο 2,5%.
*τέως: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.