Γιατί πρέπει να ακολουθήσουν οι Βρετανοί το παράδειγμά μας...
Στο θέμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αναφέρεται με άρθρο του στο δίκτυο CNBC o πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στο κείμενό του ο κ. Παπανδρέου καλεί τους...
Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. και παραθέτει τα επιχειρήματά του.
Αναλυτικά το κείμενό του έχει ως εξής:
«Αποφασίσαμε να μείνουμε. Παρά τον πόνο και τις θυσίες των τελευταίων ετών, παρά τις κάποιες κακά σχεδιασμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι Έλληνες επέλεξαν, ξανά και ξανά, να μείνουν και να αποφύγουμε ένα «Grexit». Γιατί;
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων
Πρώτα απ' όλα, η Ε.Ε. έχει σημάνει ότι ζούμε σε μια πιο ήσυχη «γειτονιά» του κόσμου.
Θυμόμαστε καλά την εποχή που είχαμε ελάχιστη ή καμία επαφή με τους γείτονές μας προς τα βόρεια, στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990 έφερε τρομακτικές εθνοκαθάρσεις, δυσπιστία και τεχνητά εμπόδια γύρω από τα ζητήματα των θρησκευτικών διαφορών.
Με την περιοχή μας σταθερά να κινείται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστρέψαμε αυτή την έλλειψη συνεργασίας, τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και τις εθνικές εντάσεις.
Τώρα υπάρχει το εμπόριο, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και της εκπαίδευσης που δίνουν νόημα στην περιοχή μας.
Καθορίσαμε έναν οδικό χάρτη για όλους, που θα εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας. Μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα κοινό μέλλον μαζί, που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και όχι ένα μέλλον εχθρότητας και μίσους.
Μια ισχυρή φωνή
Δεύτερον, η φωνή μας έχει ενισχυθεί. Σε μια ευρύτερη περιοχή γεμάτη συγκρούσεις, όπως στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Συρία, την Ουκρανία, τον Καύκασο, η ευρωπαϊκή φωνή μας όταν είναι ενωμένη είναι ισχυρή και σεβαστή. Διχασμένοι είμαστε αδύναμοι.
Όταν ανέλαβα την έδρα της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. το 2003, εντυπωσιάστηκα με την δύναμη της ενιαίας αγοράς μας.
Συζητήσαμε και επηρεάσαμε τη συζήτηση για θέματα όπως οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) με τον πρόεδρο George W. Bush και για τα μη ασφαλή βιομηχανικά προϊόντα με τους Κινέζους.
Όταν εμείς, ως ενωμένη Ε.Ε., αποφασίζουμε για μια κοινή πολιτική σχετικά με τα δικαιώματα και την υγεία των πολιτών μας ή τις ζημιές που μπορεί να κάνουν τα εισαγόμενα προϊόντα στο περιβάλλον μας, δεν ακουγόμαστε απλά.
Μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε την παγκόσμια πολιτική και τις πρακτικές. Προς όφελος όλων...
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου